Sobno bilje

Sretni bambus

Štapić sreće ili «lucky bamboo» vrsta je koja je u Aziji poznata već više od četiri tisuće godina. Prema nekim izvorima potječe iz jugoistočne Azije, a u Kini je poznata i cijenjena već stoljećima.


Biljke “mesožderke”

Insektivorne, ili svima poznatije kao biljke mesožderke i više su nego zanimljivi predstavnici biljnog svijeta, koje svojom sposobnošću hvatanja sitnih životinjica plijene pozornost mnogih, poglavito djece, koja u njima vide neka "moćna" stvorenja.


Lijepe, a opasne

Barem ponekoj ukrasnoj biljci u domu, odoljet će tek rijetki. Jer, nevjerojatno je koliko samo jedna biljka može oplemeniti svaki dom.
No u mnoštvu neopisivo lijepih vrsta, krije se i nekolicina onih čiji su dijelovi otrovni, te koje nam mogu prouzročiti niz opasnih zdravstvenih problema.


Njega azaleje nakon cvatnje

U vrijeme oko Božića naše tržište preplave azaleje u loncima, koje lijepim cvijetom i bogatom cvatnjom uljepšavaju naše domove nekoliko mjeseci. No nakon što biljka ocvate, a naročito uz neodgovarajuću njegu, vrlo brzo postane neugledna i mnogi je bacaju.


Sobno bilje pročišćuje zrak

Prašina, dim, ispušni plinovi automobila i drugi zagađivači glavni su krivci za lošu kvalitetu zraka u našim gradovima što direktno utječe i na zrak u zatvorenim prostorima naših stanova, ureda.


Kako cvijeće u vazi održati dulje svježim?

Vjerojatno niste znali kako postoji nekoliko načina na koji produžiti svježinu rezanog cvijeća, što je posebice značajno zimi, kada cijene rezanog cvijeća dostižu visoke cijene.


Paprati u stanu

Rijetki su oni koji u svom stanu ne bi poželjeli imati pokoju paprat, krasoticu prekrasnih listova. Iako se mnogima čini jednostavnom za uzgoj, smještena na nepovoljnom mjestu, uz neodgovarajuću njegu brzo će pokazati znakove propadanja.


Kako razmnožiti avokado i ananas?

Posljednjih je godina zdrava prehrana postala opsesija mnogih. Među zdrave namirnice svakako se ubrajaju ananas i avokado. Iako neće nositi plodove, jednostavno ih je uzgajati kao sobne biljke.