šeflera

Šeflera

Šeflera (lat. Schefflera) je popularna zbog svojih velikih listova sastavljenih od sedam liski koje se drže na dugoj peteljci. Šefleru ćete ponegdje naći i pod nazivom „biljka kišobran“.

Najčešća u uzgoju je Shefflera arboricola koja naraste i do 3 metra visine, odnosno njena niža sorta „Nora“ koja naraste do 1,5 metara. Postoje sorte potpuno zelenih listova ili one sa žućkastim šarama.

Bez problema će podnijeti i kraće razdoblje bez zalijevanja, što ju čini zapravo idealnom kućnom biljkom, pogotovo ako često izbivate iz doma.

Šefleru zanimljivom dakle čine prekrasni listovi i cijeli habitus. Danas su u prodaji i primjerci isprepletenih grana i bujne krošnje, što cijeloj biljci daje glamurozan izgled.

Imajte na umu da sok šeflere može iritirati kožu, a biljka je i blago otrovna za ljude, stoga držite djecu podalje od nje. Također je otrovan za pse i mačke. Kod presađivanja ili orezivanja, svakako koristite zaštitne rukavice.

Kako uzgajati šefleru?

Za uspješan uzgoj osiguirajte dovoljno svjetla, ali nikako ju nemojte držati na direktnom suncu. U sobi u kojoj je smještena održavajte temperaturu od 15-18 stupnjeva C, a ako je viša, redovito ovlažujte listove. Suh i vrući zrak nepovoljno djeluju na većinu sobnog bilja, tako i na šefleru.

Presađivanje

Šefleru presađujte kada potpuno preraste posudu u kojoj je bila posađena ranije. Presađuje se u posudu tek za jedan do dva cm širu od one prijašnje. Najčešće je presađivanje potrebno svake dvije do tri godine. Za presađivanje koristite uobičajeni supstrat za kućne biljke. Idealan je onaj koji ne sadrži treset. Presađenu biljku smjestite u ukrasnu posudu koja je teža, pa će se spriječiti prevrtanje biljke. Već odrasle biljke ne presađujte već svake godine izmijenite desetak centimetara površinskog sloja tla.

Njega

Ovo je sobna biljka koja brzo raste, pa ćete je možda morati orezati kako biste je zadržali na prihvatljivoj veličini. Orezane grane iskoristite za dobivanje novih biljaka. Kod orezivanja koristite rukavice.

Pazite na zalijevanje, jer previše vode dovodi do truljenja korijena. Ako primijetite da biljci žuti lišće ili da lišće otpada, vrlo vjerojatno pretjerano zalijevate. Zalijte tek kad se kompost na vrhu osuši – otprilike trećina komposta trebala bi biti suha. Provjerite to ubadanjem prsta u supstrat. Zimi zalijevajte rjeđe. Redovito prskajte lišće kako biste povećali vlažnost ili ga stavite na pladanj s kamenčićima uronjenim u vodu.

Kako razmnožiti šefleru?

ukorjenjivanje šeflere u čaši vode
Ukorjenjivanje u čaši vode

Šeflera se najjednostavnije razmnožava reznicama. Odrežite oko 10 cm dugačak izdanak. Do pola Umetnite reznicu u posudu ispunjenu mješavinom komposta i pijeska.  Zalijte i preko posude stavite vrećicu dok se reznica ne ukorijeni. Šeflera će se lako ukorijeniti i ako reznicu stavite u posudu s vodom.

Bolesti i štetnici

Šefleru mogu napasti crveni pauci, lisne i štitaste uši. Suzbijte ih mehaničkim skidanjem, komadićem vate namočene u razblaženi alkohol.

Bolesti na šefleri su rijetke.

Svi problemi s lišćem, kao što je žutilo ili opadanje lišća, vjerojatno su posljedica pogrešnog zalijevanja  ili visoke temperature.