adam

Adam – biljka jednostavna za uzgoj kojoj treba puno prostora

Adam poznat i kao slonovo uho ili kolokazija (lat. Colocasia esculenta), biljka je iz porodice Araceae. U hladnijim klimatima se uzgaja kao sobna biljka koja se ljeti iznosi na otvoreno, a u toplijim čak može uspijevati i na otvorenom tijekom cijele godine.

Adam je pogrešno nazivati alokazijom (lat. Alocasia), rodu iz iste porodice, ali koji ima jasne razlike u odnosu na porodicu kolokazija (lat. Colocasia). Kod adama su listovi više srcolikog oblika, uglavnom matirani, dok su kod kolokazija više streličastog oblika, uglavnom sjajne površine lista.

Adam potječe iz Azije, gdje se stoljećima uzgaja kao povrtna kultura, zbog jestive podzemne stabljike, nalik gomolju krumpira, okusom sličnog batatu. Mi ga poznamo isključivo kao ukrasnu vrstu, koja oduševljava veličinom svojih listova. Adam karakteriziraju veliki listovi, viši i od 2 metra, širine 50-80 centimetara, ponekad i do jednog metra. Na listovima se, pogotovo u zatvorenom, nakupljaju velike količine prašine, koju je potrebno redovito uklanjati, najbolje vlažnom krpom.

Najčešće uzgajane su starinske sorte, svijetlo zelenih listova, iako postoje i one purpurnih, gotovo smeđih, kao i prošaranih listova. Ponekad će adam i procvjetati, cvijetom u obliku papučice, sličnom cvijetu kale.

Uzgoj

Adam se može uzgajati u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine, kao kućna biljka, koja će ući u razdoblje mirovanja kada sobna temperatura padne ispod 15 °C. Osigurajte mu položaj s dosta svjetla, ali ne direktnih sunčevih zraka, koje mogu izazvati opržotine na listovima. Također osigurajte dosta zračne vlage, a i supstrat u kojem je posađen održavajte stalno vlažnim.

Ako ga uzgajate na otvorenom, neka mjesto također bude svijetlo, zaštićeno od vjetra, a tlo bogato organskom tvari. Na previše otvorenim položajima, izloženim hladnim vjetrovima, a pogotovo tamo gdje su česte niske zimske temperature, adam će izgubiti listove, do sljedećeg proljeća kada će ponovno iz podzemne stabljike izbiti novi.

Adam se razmnožava dijeljenjem podzemne stabljike, koju u jesen možete iskopati i podijeliti na nekoliko dijelova. Također, uz glavnu biljku se često pojavljuju mlade biljke, koje je potrebno pažljivo odvojiti i presaditi u novu posudu.

Problemi u uzgoju

Ako ga uzgajate na otvorenom, mladi sočni listovi su omiljena hrana puževima, pa pazite da ih na vrijeme otkrijete i uklonite. Također, biljka može stradati od previše vlage u tlu, pogotovo u proljeće dok se tlo još uvijek nije dovoljno zagrijalo. Zato vodu dozirajte s oprezom. Neka tlo bude stalno vlažno, ali ne previše zasićeno vodom.

Kod uzgoja u posudi, tijekom ljetnih mjeseci, u slučaju prekomjernog zalijevanja, adam će dio viška vode ispuštati na vrhovima listova, što je u fiziologiji bilja poznato pod pojmom gutacija. U narodu je pojava poznata i kao „plač adama“.

Iako se u nekim dijelovima svijeta uzgaja zbog gomolja, svi dijelovi biljke su otrovni ako se jedu sirovi i mogu uzrokovati iritaciju kože.