Krasula – drvo novca ili srećonoša

Sigurno ste imali priliku čuti za ovu, za uzgoj jednostavnu biljku, kao za biljku koja prema Feng-shuiu donosi novac i sreću u svaki dom u kojem se nalazi. Krasula je jednostavna za uzgoj, pa ju svakako nabavite i za svoj dom ili radno mjesto.

Krasula, latinskog naziva Crassula ovata jednostavna je za uzgoj, ako joj osigurate optimalne stanišne uvjete, temperaturu, osvijetljenost i oskudno, ali redovito zalijevanje. Uz dobru njegu, u krasuli možete uživati godinama, a prema nekim podacima iz literature po kojima postoje primjerci u uzgoju stariji i od 100 godina, bez problema bi vas vaša biljčica mogla i nadživjeti.

Krasula pripada skupini biljaka koje zovemo mesnatice ili tustike, zbog mesnatih listova i stabljike u kojima akumulira velike količine vode, pa će uspješno podnijeti i dulje sušno razdoblje.

Uzgoj na punom suncu

Za uspješan uzgoj potrebno je osigurati potpuno osunčani položaj, jer će jedino na takvom biljka biti kompaktna, nalik malom bonsai stabalcu. U zasjenjenim područjima biljka će se izdužiti, a grane i listovi će postati krhki i lako će otpadati i pucati. Zato ju u zatvorenom uzgajajte uz južni ili zapadni prozor koji su najosunčaniji, a imate li mogućnost, ljeti biljku svakako iznesite na otvoreno. Opet na puno sunce.

Što se temperature tiče, ljetne visoke temperature ne predstavljaju nikakav problem, dok se zimi temperatura ne bi smjela spustiti ispod 18 stupnjeva po danu, odnosno 10 stupnjeva noću. U zatvorenom tijekom zime izbjegavajte smještaj u blizini grijaćih tijela.

Zalijevanje

Krasulu je potrebno zaliti kada se supstrat potpuno prosušio, što je najbolje provjeriti ubadanjem prsta u površinski sloj. Ako je tlo vlažno, ne zalijevajte, jer ćete suvišnim zalijevanjem prouzročiti truljenje korijena i nepovratno uništavanje biljke. Općenito je pravilo kako je krasulu, ali uglavnom i svo bilje u teglama, bolje zaboraviti zaliti, nego pretjerati u količini vode. Na manjak će nam ukazati ovješeni listovi, u slučaju krasule blago smežurani, dok će višak vode dovesti do truljenja korijena i propadanja cijele biljke.

Razmnožavanje

Najjednostavniji način razmnožavanja krasule je stabljičnim reznicama dužine 5-10 cm ili listićima koji se otkidaju od matične stabljike. Listići ili grančice se stavljaju na ukorjenjivanje u dobro propustan supstrat koji je povremeno potrebno navlažiti prskanjem. Za nekoliko mjeseci ćete primijetiti izrastanje novih listića, pa kada se dovoljno razviju, biljčice presađujemo u pojedinačne lončiće u kojem se dalje uzgajaju.

Savjeti za uzgoj

  • U pravilu krasula zahtijeva oskudno gnojenje, pa je dovoljno to učiniti jednom godišnje, idealno s gnojivima namijenjenim kaktusima. Također, kod presađivanja, potrebno je koristiti specijalne mješavine za uzgoj kaktusa ili pripremiti mješavinu od jednakih dijelova vrtnog tla, pijeska i supstrata za uzgoj sobnih biljaka.
  • Ponekad se dogodi da rubovi krasule poprime rubin crvenu boju. Za neke sorte je to prirodno, dok sorte zelenih listova pocrvene kod velike izloženosti suncu, manjku vode ili pretjerane gnojidbe.
  • Ako je biljka uzgajana u sjeni, lako se izduži i postane krhka. Kako je cilj imati lijepu biljku, nalik malom stabalcu, potrebno ju je jače orezati. Orezuje se krajem proljeća i početkom ljeta kada je razdoblje intenzivnog rasta, prije premještanja na sunčano mjesto (činite to postupno). Orezuju se sve grane, maksimalno 1/3 njihove dužine. Mladim biljkama pak otkidamo samo vrh, što će potaknuti bočno grananje.
  • Da bi krasula procvjetala, mora proći kroz zimsko razdoblje mirovanja, kada ju je potrebno preseliti u hladniju prostoriju zaštićenu od smrzavanja, te gotovo potpuno obustaviti zalijevanje. Da bi procvjetala, biljka mora biti dobro razvijena, pa ćete do prve cvatnje čekati i 5-6 godina.
  • Krasula u pravilu nije podložna napadu bolesti i štetnika. Povremeno probleme u uzgoju mogu napraviti vunaste uši koje se najčešće pojavljuju na mjestu gdje se list spaja s granom. Dovoljno je uš ukloniti komadićem vate natopljenom u alkohol. Ako se previše namnože, lučit će obilno mednu rosu na koju će se naseliti gljive čađavice.