leaves

Zašto fikusu opadaju listovi?

Ficus benjamin (lat. Ficus benjamina) jedna je od najčešće uzgajanih sobnih biljaka, koja je jednako lijepa uzgajana u maloj tegli u formi bonsaija, ali i kao veliki primjerak koji će oplemeniti velike dnevne prostore. Listovi su njegova uresna vrijednost, koja se izgubi nakon što otpadnu.

Danas je ovaj fikus moguće kupiti i u supermarketima, po prilično niskoj cijeni, pa ne čudi što krasi mnoge domove.

No vrlo često nakon unošenja u dom, a nerijetko i kod primjeraka koji su već dugo na istom mjestu, dolazi do pojave žućenja i opadanja listova. Ponekad biljka u potpunosti izgubi listove. Što je tome uzrok?

Prije svega, ako ste biljku tek kupili i donijeli u svoj dom, do opadanja listova može doći zbog naglog šoka uzrokovanog promjenom u temperaturi, osvijetljenosti, vlazi zraka. Veći će šok biljka doživjeti ako ju u sezoni grijanja unesete u grijani prostor.

Oprezno sa zalijevanjem

Biljke koje su se već udomaćile u prostoru mogu gubiti listove zbog više razloga. Najčešće možemo svesti pod zajednički nazivnik – „zalijevanje“.

Naime, listove će gubiti biljke koje se preobilno zalijevaju, a drenaža u loncu nije odgovarajuća. Ne dopustite zato nikada da u podlošku ili u ukrasnoj tegli zaostaju prevelike količine vode.

Veću će štetu biljci napraviti preobilno zalijevanje nego što će napraviti povremeno zasušivanje supstrata.

Ipak, izostanak zalijevanja ne bi trebao biti dugotrajan, jer uslijed nedostatka vode u tlu biljne se funkcije u potpunosti usporavaju, na što biljka reagira odbacivanjem listova.

Oporavak biljke

Osim ovih uzroka, do odbacivanja listova dolazi i zbog nedovoljne količine svjetlosti, a često je odbacivanje listova i kao posljedica presađivanja biljke.

Uz već spomenuti suh zrak, fikusu šteti i propuh, pa se potrudite smjestiti ga negdje gdje propuha nema.

U svakom slučaju, čak i ako potpuno izgubi listove, biljku nikako ne bacajte. Naime, uz pravilnu njegu vrlo je vjerojatno da će kroz neko vrijeme započeti s formiranjem novih, mladih listova, a s obzirom da ste do tada učinili već sve kako bi joj osigurali dobro mjesto u stanu, uz pravilnu njegu ne bi ste trebali imati više ovakvih problema.