Spatifilum ili jedarce – odlična biljka za početnike

Spatifilum ili jedarce (lat. Spathiphyllum) jedna od najčešće korištenih sobnih biljaka i vjerojatno ne postoji osoba koja u svojoj kolekciji sobnih biljaka nema ovu omiljenu sobnu biljku.

Jedarce je iznimno jednostavna biljka za uzgoj, te ja kao takva preporučljiva i svim početnicima koji se tek okušavaju u uzgoju. Osim toga, dokazano upija štetna zračenja pa ju je dodro držati u blizini računala, televizora i ostale elektroničke opreme. Odlična je vrsta i za radne prostore.

Spatifilum odlikuju lijepi, šiljasti, tamno zeleni listovi koji ovisno o sorti mogu narasti i viši od pola metra i širi od 20 centimetara. Ipak, najveći broj sorti, kakve možemo kupiti i u trgovinama široke potrošnje, ima listove dužine desetak centimetara. Upravo su listovi ono što biljku čini zanimljivom čak i onda kada ne cvjeta.

Cvijet spatifiluma dolazi u obliku klipa, a ono što mnogi smatraju cvijetom jest zapravo bijeli pricvjetni list, nalik na bijelo jedro. Od tuda i hrvatski naziv biljke – jedarce. Starenjem, bijeli pricvjetni list poprima nijanse zelene boje. Uz pravilan uzgoj i povoljnu osvijetljenost, jedarce će svake godine procvjetati.

Njega

Jedarce se smatra biljkom koja će podnijeti nešto slabiju osvijetljenost od mnogih drugih vrsta, pa zato nije nužan njegov uzgoj odmah uz prozor, već može biti i odmaknut od njega. Direktna sunčeva osvijetljenost, pogotovo na prozorima južne i zapadne ekspozicije, može dovesti do oštećenja listova.

Što se zalijevanja tiče, ono treba biti umjereno, tek nakon što se supstrat lagano prosuši. To je najbolje provjeriti zabadanjem prsta u površinski sloj tla uokolo biljke.

Iako vlada uobičajeno mišljenje kako je spatifilum veliki ljubitelj vode, ipak ga treba zalijevati umjereno. Pri tom treba paziti da suvišna voda nikada ne zaostaje u podlošku, odnosno ukrasnoj posudi.

Previše vode dovodi do truljenja korijena i bespovratnog uništenja cijele biljke. Zato je biljku boje zaboraviti zaliti, nego pretjerati u količini vode. Obješenim listovima biljka će pokazati kako je „žedna“.

Imate li mogućnost, spatifilum, ali i ostalo sobno bilje zalijevajte kišnicom ili barem vodom koja je preko noći odstajala u posudi. Stajanjem iz vode ishlapi klor, a kamenac se nataloži na dnu posude.

U vrijeme od proljeća do jeseni, biljku je potrebno prihranjivati tekućim gnojivima namijenjenim lisnatim vrstama.

Također, tijekom zime kada je u grijanim prostorijama suh zrak, listove spatifiluma redovito orošavajte. Na taj ćete način spriječiti sušenje vrhova listova.

Presađivanje

Biljka ne voli pretjerano presađivanje, pa ju presađujte tek kada u potpunosti ispuni raniju posudu. Tada birajte samo za nekoliko centimetara veći promjer posude. Biljka koja se presadi u veliku posudu puno vremena troši na tvorbu novog korijenja, zbog čega zaostaje rast listova. Supstrat za sadnju treba biti rahli, dobro propustan. Nemojte koristiti jeftine supstrate na bazi treseta, jer kad se takvi jednom isuše, teško će više upiti vodu.