Biljni terarij

Biljni terariji, koji će oplemeniti svaki prostor u kojem su smješteni, posljednjih su godina postali apsolutni hit. Suhi i vrući zrak u dnevnim sobama zimi, ograničavajući su faktor nesmetanog uzgoja mnogih vrsta sobnog bilja, pa je terarij ovdje savršeno rješenje. Upravo zatvoreni terariji omogućuju idealne mikroklimatske uvjete za uzgoj mnogih vrsta. U njima je vlažnost zraka povišena do idealnih vrijednosti, biljke se same zalijevaju, tako da kod uzgoja biljaka u terarijima zapravo i nemamo previše posla.

Evo nekoliko savjeta za uspješan uzgoj biljaka u terariju

1. Pronađite odgovarajuću staklenu posudu

Možete iskoristiti staklenku u kojoj je ranije bilo ukiseljeno povrće, marmelada ili kakav drugi prehrambeni proizvod. Iako joj poklopac možda i nije atraktivan, bojanjem u neku boju ili presvlačenjem u tkaninu riješit ćete ovaj problem. Možete kupiti i posudu s mehanizmom za hermetičko zatvaranje, posudu s plutenim čepom. Iskoristiti možete čak i vazu ili okrugli akvarij u kojem je nekada plivala zlatna ribica. Čak i posude bez poklopca mogu biti dobro stanište za biljke. Jedino će uzgoj u takvima zahtijevati nešto više vaše njege jer će vlažnost zraka u otvorenim posudama biti manja, pa će biljke trebati zalijevanje.

2. Odabir odgovarajućih biljaka

Za zatvorene terarije treba birati biljke koje podnose visoku vlažnost i slabu razinu osvjetljenja. Dobar izbor su paprati, mahovine, ali i orhideje, bromelije i mnoge druge sobne biljke poput sitnolisnog bršljana, fitonije, peperomije. Biramo vrste i sorte sitnijih listova. U zatvorenim terarijima treba izbjegavati kaktuse, sukulente i biljke mesnatih listova. Njih zasadite u terariju bez poklopca.

3. Prikladni alati

S obzirom da ćete saditi u posudama koje su uglavnom uske, trebat će vam sitni alati, poput lopatice, pincete, različitih štapića, četkice za isprašivanje listova. Setovi ovakvog „mini“ alata se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama. Ipak, većinu posla ćete odraditi rukama, pa svakako koristite rukavice.

4. Drenažni sloj

Na dno posude dodajte nekoliko centimetara debeo sloj sitnih kamenčića koji će poslužiti kao drenažni sloj. Na njega dodajte sloj aktivnog ugljena koji će smanjiti pojavu neželjenih mikroorganizama, a eliminirat će i neugodne mirise.

5. Dodajte supstrat za sadnju

Na drenažni sloj dodajte sloj uobičajene mješavine za sadnju lisnatog sobnog bilja. Moguće je kupiti već gotovi supstrat, a ako ga pripremate sami neka bude sastavljen od treseta, humusa i perlita.

6. Sadnja biljaka

U sloju supstrata napravite udubljenja u koja ćete saditi biljke, kojima ste prethodno nakon vađenja iz teglice odstranili dio supstrata i starog korijenja. Lagano utisnite tlo uokolo biljke. Po površini možete dodati i malo mahovine koji ste nabrali u šumi. Učiniti će cijelu kreaciju atraktivnijom, a poboljšati će i uvjete u ovom zatvorenom ekosustavu.

7. Budite kreativni

Kao završni sloj dodajte šljunak, obični bijeli ili obojan različitim bojama, ovisno o kompoziciji biljaka koje ste posadili. Dodajte i neki veći kamenčić, mramornu skulpturicu ili komadić drveta.

8. Njega

Terarij postavite na mjesto na kojem ima svjetla, ali ne direktnog sunca koje bi moglo spržiti nježne listove biljaka. Redovito kontrolirajte zdravstveno stanje biljaka, pa odmah uklonite sve odumrle ili osušene biljne dijelove. Jednom tjedno kod zatvorenih terarija odignite poklopac kako bi omogućili dotok svježeg zraka. Terarij ostavite otvorenim nekoliko sati, a potom ga opet zatvorite. Da su biljke u dobrom vodo – zračnom režimu, primijetit ćete po kondenzaciji po rubovima zatvorene posude. Ako kondenzata nema, lagano zalijte biljke i odmah zatvorite poklopac. Ako se biljke previše razrastu, redovito ih orezujte, kako se terarij ne bi pretvorio u biljnu džunglu.

Terarij u otvorenoj posudi

Uzgoj biljaka u otvorenoj posudi jednostavniji je što se tiče izbora biljaka, jer ćete u njemu moći posaditi i kaktuse, sukulente i mnoge druge vrste kojima nije mjesto u zatvorenom terariju. Ali je i njega nešto zahtjevnija, jer će ovako posađene biljke zahtijevati zalijevanje s kojim treba biti oprezan. Također, u otvorenom terariju listovi će nakupljati više prašine, pa ćete i ovome morati posvetiti više pažnje. Kod pripreme slojeva za sadnju, slijedite upute kao za sadnju u zatvorenom terariju.