aspidistra

Aspidistra – ukrasni kukuruz

Aspidistra je ukrasna, zimzelena vrsta iz porodice šparogovki (Asparagaceae), vrlo skromnih zahtijeva koja će uspijevati tamo gdje uspijeva malo koja vrsta. Zato je omiljena već dugi niz godina, iako ju već godinama “zasjenjuju” neke nove ukrasne vrste.

Izdržljiva je i bez problema će podnijeti razne stanišne uvjete. Zasjenjeni položaji u stanu, s gotovo nikakvim osvjetljenjem, ovoj biljci neće predstavljati nikakav problem, kao niti suhi zrak, niska ili visoka temperatura prostorije, a neće propasti čak niti ako ju i na duže zaboravite zaliti. Uništiti ju može tek pretjerano zalijevanje i zadržavanje suvišne vode u podlošku, koja će dovesti do truleži korijena, time i nepovratnog uništenja biljke. Ne podnosi niti direktnu sunčevu svjetlost koja uzrokuje opržotine po listovima.

Aspidistra se uzgaja zbog sjajnih, kožastih listova tamnozelene boje koji narastu i do 80 centimetara dužine. Izrastaju direktno iz podzemne stabljike – rizoma, a nalaze se na duguljastim glatkim stapkama. Posađeni u tegli, listovi gusto izrastaju jedan do drugog. Listovi se koriste u aranžiranju buketa.

Biljka sporog rasta

Ponekad će aspidistra i procvjetati, prilično neuglednim zvjezdastim cvjetovima, tamno ljubičaste boje. Cvjetovi se nalaze na kratkim stapkama, visokim svega nekoliko centimetara, pa izgleda kao da cvjetovi izrastaju direktno iz tla.

Relativno je sporog rasta, pa će iz rizoma posađenog u srednje velikoj tegli, godišnje izrasti svega 3-4 nova lista. U većim posudama, porast gotovo nećete niti primijeniti jer će stalno poneki list biti u nekoj fazi rasta.

Iako se aspidistra najčešće uzgaja kao sobna biljka, bez problema ju možete uzgajati u posudi na balkonu ili u vrtu, ali zasađenu na odgovarajuće mjestu.

Najčešće uzgajana vrsta je A. elatior, tamnozelene boje lista, a dosta rjeđa je A. elatior “Variegata” čiji su tamnozeleni listovi prošarani bijelo – žutim prugama.

Razmnožavanje

Aspidistru ćete jednostavno razmnožiti dijeljenjem podzemne stabljike – rizoma. Idealno je to činiti početkom proljeća, pred kretanje vegetacije. Biljku izvadite iz posude ili iz tla i podijelite rizom na nekoliko dijelova. Svaki neka ima dobro razvijenog korijenja i barem 2-3 dobro razvijena lista. Novu biljku posadite u manju posudu u kojoj će se razvijati neko vrijeme. Nakon što krene porast novih listova i nakon što korijenje ispuni posudu, presadite ju u nešto veću.

Savjet +

U zatvorenom prostoru se na velikim listovima često nakuplja prašina i ostale nečistoće, pa je biljku povremeno potrebno prebrisati vlažnom krpom. Ukoliko ju uzgajate kao sobnu biljku, tijekom ljeta je u vrijeme kiše iznesite van.

U razdoblju intenzivnog rasta, od travnja do rujna, biljku prihranjujte tekućim hranjivima za lisnato bilje. Pridržavajte se uputa o doziranju hranjiva, jer kod previše gnojenih biljaka može doći do uzdužnog pucanja listova koji onda više ne izgledaju atraktivno.

S obzirom da biljka raste u gustom sklopu, često se tijekom ljeta pojavljuju štitaste uši i crveni pauk. Pauka možete suzbiti orošavanjem listova, dok štitaste uši suzbijte odgovarajućim preparatima. Idealno onima na prirodnoj osnovi, poput raznih uvaraka.