Božićna zvijezda

Božićna zvijezda

Božićna zvijezda, neopisivo lijepa lončanica, kojoj će i ove godine odoljeti tek rijetki, u prodaji se pojavljuje već od sredine studenog. .

Božićna zvijezda biljka je vrlo zanimljive prošlosti. Otkrili su je španjolski osvajači doplovivši do obala današnjeg Meksika, u kojem su pronašli njima, do tada potpuno nepoznatu biljku, prekrasnih, jarko crvenih listova.

Iako ih je oduševila svojom ljepotom, nisu se previše “zagrijali” za nju, tako da ju po povratku u domovinu nisu ni ponijeli sa sobom.

Sreća joj se osmjehnula nakon više od  300 godina kada ju je zamijetio Joel Robert Poinsett, prvi američki veleposlanik u Meksiku, te nekoliko primjeraka prenio u vrt svoga doma u Južnoj Karolini. Njemu u čast biljka je dobila ime Poinsettia pulcherrima, danas Euphorbia pulcherrima.

Sorte raznih boja

U svijetu je poznata pod nazivom Božićna zvijezda (tal. Stella di Natale, nje. Weihnachtstern) zahvaljujući činjenici što se obojani listovi pri vrhu biljke pojavljuju upravo u vrijeme Božića.

Iako mnogi u obojanim listovima pri vrhu biljke vide cvijet, zapravo se radi o pricvjetnim listovima (braktejama), čija je funkcija privlačenje kukaca koji oprašuju biljku. Zagledate li se malo bolje u biljku, pri njenom vrhu ćete zamijetiti sitne, neugledne žute cvjetiće.

U svojoj domovini Božićna zvijezda raste u vlažnim područjima, gdje tvori prekrasne grmove živopisnih boja, visine i preko 4 metra.

Zahvaljujući brojnim oplemenjivačkim metodama, znanstvenicima je pošlo za rukom dobiti male zbijene biljke, raznih boja i oblika brakteja. I dok ste do prije nekoliko godina svoj dom mogli ukrasiti isključivo zvijezdom crvenih brakteja, danas je sortiment daleko širi. U pravilu bi se moglo reći kako se svake godine na tržište izbaci pokoja nova sorta, pa tako danas na tržištu možete pronaći sorte bijelih, žućkastih, ružičastih brakteja.

 

Pravilnom njegom do uspjeha

božićna zvijezda
Birajte biljke s tek nekoliko otvorenih žutih cvjetića

Kupivši kvalitetnu biljku, uz pravilnu njegu tijekom rasta, u Božićnoj zvijezdi ćete uživati i mnogo iza Božića. Prvi preduvjet za to je odabir zdrave, dobro razvijene biljke, čvrstih stabljika, bez požutjelih ili otpalih listova. Obratite pozornost i na male žute cvjetiće pri vrhu biljke. Poželjno je da ih je otvoreno tek nekoliko, a da su ostali još uvijek u pupu.

Izbjegavajte kupovinu na otvorenim štandovima gdje su biljke izložene hladnoći i propuhu, a iz trgovina je iznosite dobro zamotanu u papir ili celofan.

Nakon što ju donesete kući, odaberite za nju pogodno mjesto. Ono mora biti dalje od direktnog izvora topline, na svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu. Idealno će uspijevati u sobi u kojoj je temperatura između 15 i 20 stupnjeva C i gdje zrak nije presuh.

U pregrijanim prostorijama sa suhim zrakom, samo dan dva nakon unošenja u kuću, biljka će započeti s odbacivanjem listova. Kao prvu pomoć, biljku premjestite u svježiju prostoriju i redovito orošavajte listove. Božićnu zvijezdu uvijek zalijevajte odstajalom vodom sobne temperature, tako da supstrat uvijek bude umjereno vlažan.

Iako je najjednostavnije svake godine kupiti novu biljku, istinski zaljubljenici u bilje rado će pokušati sačuvati biljku za sljedeću godinu.

 

Pokušajte sačuvati biljku za sljedeću godinu

 

Nakon što biljka ocvate i odbaci listove i većinu brakteja, porežite je na visinu od oko 10 centimetara. Na granama ćete primijetiti brojne postrane pupove iz kojih će se razviti nove grane. Kako ih mliječ koja obilno curi iz grana ne bi “ugušila”, režite suprotno od spavajućeg pupa.

Važno je istaknuti kako prilikom orezivanja božićne zvijezde obavezno treba koristiti zaštitne rukavice. Naime, bijeli sok koji curi iz oštećene stabljike je otrovan i može iziritirati kožu, posebice onu osjetljiviju.

Tako orezanu biljku smjestite na umjereno toplo, zasjenjeno mjesto i u narednih 5-6 tjedana obustavite zalijevanje. Od proljeća počnite sa zalijevanjem, a u svibnju biljku presadite u svjež supstrat. Nakon pojave novih izboja pojačajte zalijevanje i redovito prihranjujte.

 

Božićna zvijezda biljka je kratkog dana, pa je osnovni uvjet za stvaranje cvjetova osiguranje barem 12 sati tame, 10 tjedana prije cvatnje, pa ju stoga od kraja rujna zasjenjujte u razdoblju od rane večeri do jutra. Činite to prekrivajući biljku dovoljno velikom kartonskom kutijom ili crnom PVC vrećicom.

Nemojte se iznenaditi ukoliko od prošle godine sačuvana biljka, ove godine bude nešto veća. Naime, kod komercijalnog uzgoja biljke se tretiraju retardantima rasta kako bi bile ujednačene visine i zbijenije.