monstera

Monstera je opet u modi

Monstera, vrsta latinskog naziva Monstera deliciosa bila je neizostavan element u uređenju interijera 70.-ih i 80.-ih godina prošlog stoljeća, da bi ju potom izbacile neke nove vrste. Srećom, unatrag nekoliko godina, monstera opet doživljava svoj povrat, kako u izvornom obliku, tako i u obliku manjih, kompaktnijih sorti.

Monstera, raste u šumama Južne Amerike, uglavnom na drveću u račvama grana, gdje ima malo svijetla, ali puno zračne vlage. Upravo zato obilno stvara zračno korijenje, koje ima svoju funkciju i kod uzgoja u stanu, pa ga nikako ne treba uklanjati.

Sam naziv „Monstera deliciosa“ u prijevodu znači „Ukusno čudovište“, prvenstveno zbog dimenzija ove biljke koja u prirodi može narasti i viša od 10 metara, te ukusnog i jestivog ploda. Velike sorte će i u stanu brzo izrasti više od 2 metra, odnosno u promjeru i do 2,5 metara, pa im je potrebno osigurati dovoljno prostora. S vremenom im je potrebno osigurati potporanj u obliku stupa omotanog mahovinom uz koji se pričvršćuje žičanim kopčama. Danas su u uzgoju i sorte manjih dimenzija, primjenjive uzgoju i u manjim stanovima. Naročito je popularna sorta M. Adansonii.

Monsteru vrlo često nazivaju i filodendronom, što je potpuno pogrešno s obzirom da se radi o dvije potpuno različite vrste koje pripadaju istoj porodici – kozlačevki (lat. Araceae).

Uzgojni uvjeti

Monstera je općenito vrlo zahvalna kućna biljka, koja neće zahtijevati pretjeranu brigu. Smjestite ju na dovoljno osvijetljeno mjesto, ali zaštićeno od direktnih sunčevih zraka, svakako podalje od izvora topline. Idealne uvjete će pronaći u prostoriji u kojoj temperatura ne prelazi 20 stupnjeva C. Više temperature i suh zrak mogu dovesti do sušenja vrhova listova. Zato, u uvjetima suhog zraka, biljku redovito prskajte vodom sobne temperature.

Biljku do postizanja pune veličine, presađujte svakih nekoliko godina, nakon što ispuni prethodnu uzgojnu posudu. Nova neka bude za svega nekoliko centimetara u promjeru veća od one prethodne. Jedino će tako biljka usmjeriti energiju podjednako na rast korijena i listova. Biljke koje su dostigle punu veličinu ne presađujemo, već redovito izmjenjujemo samo površinski sloj tla.

S obzirom na veliku površinu listova, monstera će na sebe privlačiti i velike količine prašine. Zato redovito uklanjajte prašinu s listova, najbolje krpom namočenoj u običnoj vodi. Izbjegavajte brisanje listova pivom ili korom banane što ćete nerijetko pročitati kao savjet.

Zalijevanje i prihranjivanje

Monsteru, kao i većinu sobnih biljaka, treba zalijevati kada se supstrat u gornjem sloju lagano prosuši. Provjerite to ubadanjem prsta u površinski sloj. Biljka će bolje reagirati na povremeno zasušivanje, nego na stalnu zasićenost vodom. Kada zalijevate, biljku dobro natopite, a onda ju pola sata pustite da se iz nje iscijedi sva suvišna voda. Nikako ne dozvolite da ona zaostaje u ukrasnoj posudi ili podlošku. Ljeti zalijevajte češće, dva puta tjedno, a zimi zalijevanje prilagodite uvjetima u prostoriji. Biti će najčešće dovoljno jedno zalijevanje svakih 10 dana. Uz zalijevanje, izuzetno je važno u razdoblju intenzivnog rasta, monsteru prihranjivati i gnojivima za lisnato sobno bilje.

Razmnožavanje

Monsteru je vrlo jednostavno razmnožiti. Dovoljno je odrezati 20-30 cm duge izboje sa zračnim korijenjem. Iste stavimo u posudu s vodom koju povremeno nadolijevamo svježom vodom. Vrlo brzo ćete primijetiti početak tvorbe korijena, kada je vrijeme da biljku presadite. A možete ju nastaviti uzgajati i u vodu, u kojoj će bez problema rasti godinama.

Problemi u uzgoju

1.       Žućenje listova – uzrokuje ga ili pretjerano zalijevanje ili manjak hranjiva. Prilagodbom količine vode i gnojiva, smanjit ćete pojavu žutih listova

2.       Izostanak karakterističnih rupa na listovima – ako su već odrasli listovi ispunjeni, bez karakterističnih rupa, jedan od mogućih uzroka je nedostatak svjetla. Pomaknite biljku bliže prozoru. Za mlade listove je normalno da su puni.

3.       Pojava „suza“ na rubovima listova – uzrok je pretjerano zalijevanje. Obustavite ga i pustite da se supstrat prosuši kako ne bi došlo do žućenja listova

4.       Smeđe mrlje na rubovima listova – uzrok je suh zrak ili direktno sunčevo svjetlo. Premjestite biljku ili započnite s vlaženjem listova

5.       Pojava lisnih i štitastih ušiju – prepoznat ćete ih po listovima, posebno štitaste koje se pojavljuju u obliku malih bjeličastih prevlaka pod kojima su dobro začahurene uši. Suzbijte ih komadićem vate namočenim u alkohol ili uljem neema

Zanimljivosti o monsteri

Monstera u engleskom govornom području nosi naziv „Swiss cheese plants“, odnosno biljka “Švicarski sir”, zbog karakterističnih proreza i rupa koje se nalaze na listovima. Ova pojava je rezultat evolucijskog procesa, kojim se biljka prilagodila smanjenoj količini svjetlosti u područjima gdje slobodno rastu. Naime, kako bi što više svjetlosti doprlo do nižih listova na biljci, kod monstere dolazi do stvaranja rupa na listovima koje s njihovim starenjem postaju sve veće. Ova pojava je u botanici poznata kao fenestracija.

Monstera će u svom prirodnom okruženju cvjetati i donositi plod, koji je ukusan i jestiv. Prepun je vitamina C, B, različitih minerala. Ima mnoge benefite za organizam, među ostalim je odličan i za oporavak organizma nakon provedene radio terapije.