Božićna zvijezda nakon Božića

Iako nam je u stanu tek nešto manje od mjesec dana, vjerojatno je uz svu brigu koju ste joj pružali, vaša božićna zvijezda sada tek neugledna biljka s nekoliko crvenih brakteja pri vrhu grana

Ako ste pravi zaljubljenik u biljke, bacanje u kantu za otpad ili eventualno u kompost, nisu opcija koja bi vas usrećila.

Uz malo truda božićnu zvijezdu možete odnjegovati kako bi vam i ovog prosinca dom uljepšala veselim bojama.

Sve što sada trebate učiniti jest orezati ju i smjestiti na nešto hladnije i umjereno svijetlo mjesto

Nakon što biljka ocvate i odbaci listove i većinu brakteja, porežite je na visinu od oko 10 centimetara. Na granama ćete primijetiti brojne postrane pupove iz kojih će se razviti nove grane. Kako ih mliječ koja obilno curi iz grana ne bi “ugušila”, režite suprotno od spavajućeg pupa.

Važno je istaknuti kako prilikom orezivanja božićne zvijezde obavezno treba koristiti zaštitne rukavice. Naime, bijeli sok koji curi iz oštećene stabljike je otrovan i može iziritirati kožu, posebice onu osjetljiviju.

Tako orezanu biljku smjestite na umjereno toplo, zasjenjeno mjesto i u narednih 5-6 tjedana obustavite zalijevanje. Od proljeća počnite sa zalijevanjem, a u svibnju biljku presadite u svjež supstrat. Nakon pojave novih izboja pojačajte zalijevanje i redovito prihranjujte.