Zumbul

Zumbul u čaši vode

U zumbulima koji su u vrtu posađeni u jesen, uživat ćemo tek sljedećeg proljeća. No ima načina kako u omamljujućem mirisu zumbula uživati i puno ranije.

Naime, lukovica zumbula uzgajana u običnoj vodi, procvjetat će već za otprilike dva mjeseca. Postupak je zaista jednostavan, a vašem veselju neće biti kraja kada nedugo nakon početka uzgoja u vodi, vaš zumbul procvjeta brojnim mirisnim cvjetovima.

Sve što vam je za ovaj postupak nužno jest čaša s proširenim gornjim dijelom ili pak obična staklenka toliko široka, da lukovica ne upadne u nju.

Osim čaše ili staklenke još vam je potrebna i lukovica, nekoliko decilitara čiste, prokuhane vode, kartonski tuljac te dobra volja.

Uobičajeno je za uzgoj u vodi koristiti specijalne, tzv. preparirane lukovice koje su pripremljene za raniju cvatnju, no možete pokušati i s običnima.

Postupak

Čašu ispunite vodom i to tako da razina vode bude tek koji milimetar ispod donjeg ruba lukovice. Previše uronjena u vodu, brzo bi istrunula.

Ovako “posađenu” prekrijte kartonskim tuljcem, s obzirom da u prvim tjednima želimo forsirati tvorbu korijena, a spriječiti rast nadzemnih organa. Idealno bi u ovom razdoblju bilo lukovicu smjestiti na nešto hladnije mjesto, pri temperaturi od oko 15 stupnjeva C.

ruralno eu

Nakon što lukovica potjera brojne korjenčiće i zazeleni joj se vrh, uklonite tuljac, a s razvojem cvjetnog pupa, biljku premjestite na svjetlije mjesto.
Neće proći dugo, a vaš će se zumbul okititi brojnim mirisnim cvjetovima. Od početka uzgoja, do cvatnje prođe tek nešto više od mjesec dana. Zato je za cvatnju oko Božića najbolje lukovice «saditi» u studenom. Kako bi se njihova cvatnja produžila, dobro je posudu smjestiti na hladnije mjesto. Idealno je smještanje između dvostrukih prozora.

Nakon što ocvatu, lukovice presadimo u vrt ili najčešće bacamo, budući se tijekom uzgoja u vodi lukovice potpuno iscrpe i nisu sposobne procvjetati sljedeće godine.

Krajobrazni projekti leaderboard