Cvatuće lončanice nakon zime

Mnogo je vrsta cvatućih sobnih biljaka koje su naše domove uljepšavale tijekom time. sada pomalo prestaju s cvatnjom, no nipošto ih ne bacajte. Neke do njih možete presaditi u vrt, a druge odnjegovati do sljedeće zime

Ciklama

Nakon što ocvjetaju, mnogi ih bacaju, iako ih je jednostavno sačuvati i za sljedeću sezonu. S prestankom cvatnje treba postupno obustaviti zalijevanje, a nakon što se listovi skroz posuše posudu s ciklamom prenesite u podrum ili u vrt na sjenovito mjesto. Sredinom ljeta gomolj presadite u svjež supstrat i započnite se redovitom njegom, zalijevanjem i prihranjivanjem.

Jaglac

Jaglaci koji su za hladnih dana uveseljavali naše domove, sada polako prestaju sa cvatnjom i više nisu toliko atraktivni. Jednostavni jaglac (Primula acaulis) koji je i najčešći, možete nakon cvatnje presaditi u vrt na polusjenovito mjesto. Zalijevajte ga umjereno do jeseni, kada sa njega valja ukloniti sve požutjele listove, te početi sa normalnim zalijevanjem. Sljedećeg proljeća će ponovno buknuti, ali cvjetovi neće biti tako veliki kao što su bili prethodne godine.

Kalanhoja

Kalanhoji koja je cvjetala tijekom zime sada valja podrezati osušene cvjetne stabljike i suhe listove te po potrebi presaditi u veći lonac. Brzo će započeti s razvojem novih listića, a sredinom ljeta i s cvatnjom. Ovako sačuvana biljka biti će nešto “razbarušenijeg” rasta od prošlogodišnje, s obzirom da se biljke u rasadnicima tretiraju različitim preparatima koji ograničavaju njihov rast, zbog čega su biljke kompaktne.

Gloksinija i azaleja

Ako ste sačuvali prošlogodišnji gomolj gloksinije, sada ga presadite u svjež supstrat i započnite sa redovitom njegom.
Nakon što prođe opasnost od mraza iznesite azaleju u vrt i smjestite je na sjenovito mjesto na kojem će ostati do jeseni. Redovito je zalijevajte, prihranjujte i orošavajte joj listove.