božićna zvijezda

Božićna zvijezda – savjeti za kupovinu i njegu

Od sredine studenog, Božićna zvijezda postaje dio prodajnog asortimana cvjećarnica, vrtnih centara i trgovačkih lanaca. Mnogi im ne mogu odoljeti pa ih kupuju već tada, a kako je do Božića još mjesec i pol, važno je biljku dobro njegovati kako ne bi izgubila na ljepoti.

Kupivši kvalitetnu biljku, uz pravilnu njegu tijekom rasta, u Božićnoj zvijezdi ćete uživati i mnogo iza Božića. Prvi preduvjet za to je odabir zdrave, dobro razvijene biljke, čvrstih stabljika, bez požutjelih ili otpalih listova. Obratite pozornost i na male žute cvjetiće pri vrhu biljke. Poželjno je da ih je otvoreno tek nekoliko, a da su ostali još uvijek u pupu.

Izbjegavajte kupovinu na otvorenim štandovima gdje su biljke izložene hladnoći i propuhu, a iz trgovina je iznosite dobro zamotanu u papir ili celofan.

Smještaj u stanu

Nakon što ju donesete kući, odaberite za nju pogodno mjesto. Ono mora biti dalje od direktnog izvora topline, na svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu. Idealno će uspijevati u sobi u kojoj je temperatura između 15 i 20 stupnjeva C i gdje zrak nije presuh.

U pregrijanim prostorijama sa suhim zrakom, samo dan dva nakon unošenja u kuću, biljka će započeti s odbacivanjem listova.

Kao prvu pomoć, biljku premjestite u svježiju prostoriju i redovito orošavajte listove. Pomoći će i postavljanje na sloj kamenčića u podlošku ispunjenom vodom. Ovako korijen neće biti u stalnom doticaju s vodom, a zbog isparavanja vode, mikroklima uokolo biljke će biti povoljna.

Božićnu zvijezdu uvijek zalijevajte odstajalom vodom sobne temperature, tako da supstrat uvijek bude umjereno vlažan. S obzirom da je biljka u proizvodnji redovito bila prihranjivana, nekoliko tjedana ne treba dodatno prihranjivanje.