ciklama

Ciklama, ukras doma i vrta

S dolaskom jeseni u prodaji se pojavljuju ciklame, lijepe biljke neobičnog oblika cvijeta. Uporno cvjetaju tijekom nekoliko mjeseci, a upravo je najbujnija cvatnja u vrijeme Božića. Iako Božićna zvijezda svakako zauzima primat među zimski cvatućim vrstama, u svijetu je i ciklama odavno postala prepoznatljiva Božićna vrsta.

Rod “Cyclamen” obuhvaća oko 20 različitih vrsta, a porijeklom su s Mediterana. Samonikle vrste nalazimo u jugoistočnoj Europi, Aziji te dijelom u sjevernoj Africi.

U prirodi su najčešće sastavni dio bukovih šuma, šikara i planinskih livada. Cvjetaju od studenog do travnja, a čim se temperature zraka povise, ciklama ulazi u razdoblje mirovanja.

Ime biljke potječe od grčke riječi “Kyklos”, što znači kružno, asocirajući na spiralno uvijanje cvjetne stapke tijekom stvaranja ploda.

Iako je sobna ciklama daleko najpopularnija, posljednjih su godina i njeni vrtni “rođaci” sve više u primjeni

ciklama u vrtu
ciklama u vrtu

Ciklame, kao što je već rečeno cvjetaju tijekom zimskih mjeseci, no samo je nekoliko onih koje će podnijeti jaki mraz. Vrtne su ciklame idealan izbor za sadnju na zasjenjenim površinama pod stablima ili grmovima, te na sjenovitim dijelovima kamenjara.

Vrtne se ciklame sade u kasno ljeto. Iako će dobro uspijevati na raznim tipovima tala, ipak im najviše odgovaraju vapnenasta tla, dobre propusnosti. Zadržavanje suvišne vode oko gomolja uzrokuje truljenje listova, cvjetne stapke, a u konačnici i cijelog gomolja.

Gomolji ciklama se sade u razini ili neposredno ispod površine tla, a koja se po sadnji nagrne s nekoliko centimetara debelim slojem pijeska. Osjetljivije se sorte, u hladnijem klimatu sade nešto dublje, budući bi mogle stradati od mraza.

Sobne ciklame

ciklama Sobne su ciklame sigurno jedan od najljepših ukrasa naših domova. Sve kultivirane sorte sobnih ciklama potječu od vrste C. persicum od koje su brojnim križanjima dobivene razne sorte. Međusobno se razlikuju veličinom biljke, oblikom i bojom lista, bojom cvijeta. Listovi srcolikog oblika, zeleni sa različitim srebrnastim šarama po sebi, a boja cvijeta varira od bijele, ružičaste, crvene, boje vina i dr.. Postoje i dvobojne sorte. Visinom ciklame dijelimo na one patuljaste, visine do 15 cm, srednje visokog rasta visine do 20 cm, te visoke koje narastu 30 cm i više.

Ako planirate kupovinu ciklame, u trgovini obratite pozornost na nekoliko detalja. Uvijek birajte lončanicu zdravih, dobro razvijenih listova, na kojima se ne primjećuju znakovi oštećenja, bilo mehaničkih ili onih od bolesti i štetnika. Iako mnogi posegnu za rascvjetalim primjercima, ipak je bolje birati one kod kojih je tek nekoliko otvorenih cvjetova, ali zato imaju mnoštvo pupova koji tek izbijaju iz gomolja.

Toplo, ali ne i vruće

Nakon kupovine, slijedi odabir najpogodnijeg mjesta za njen smještaj.

U prostorijama gdje je temperatura zraka visoka, ciklami svakako nije mjesto. U kombinaciji sa suhim zrakom vrlo će brzo propasti.

ciklamaIdealan smještaj pružit ćete joj u negrijanoj prostoriji pri temperaturi od 10 do 12, maksimalno 16 stupnjeva C. Kako zbog ciklame tijekom zime u stanu ne bi morali boraviti u kaputima, smjestite ju u prozoru, gdje će osim optimalne temperature imati i dosta svjetla.  Za razdoblja cvatnje osigurajte ciklami primjerenu vlažnost. Redovito zalijevajte održavajući supstrat stalno vlažnim, naročito u grijanim prostorima. Kod zalijevanja koristite odstajalu vodu sobne temperature. Cvatuće biljke jednom u dva tjedna prihranite tekućim gnojivima. Birajte ono namijenjeno prihranjivanju cvatućih sobnih biljaka. Važno je i redovito uklanjati ocvale cvjetove kako bi se spriječila tvorba sjemena i nepotrebno iscrpljivala cijela biljka, a ne zaboravite ukloniti ni požutjele listove.

Sačuvajte biljku za sljedeću godinu

Iako je cijena ovih lončanica niska i svake je godine najbolje kupiti novu biljku, vjerujem kako će mnogi ipak pokušati sačuvati biljku za slijedeću sezonu. Evo kako. Nakon što biljka ocvate postupno smanjujte zalijevanje sve dok se svi listovi ne osuše. Potom lonac s gomoljem pohranite na sjenovito mjesto na terasi ili u vrtu. Umjereno zalijevajte.

Kada se u kolovozu pojave novi mladi listići, vrijeme je za presađivanje biljke u svjež supstrat sastavljen od jednakih dijelova komposta, lisnjače, ilovače treseta i pijeska. Biljka u vrtu može ostati sve do prvih mrazeva, kada je unosimo u zatvoreno i nastavljamo s daljnjom njegom na ranije opisan način. Ciklama na ovaj način može poživjeti nekoliko godina, ali će sa svakom novom sezonom listovi biti manji, a i cvatnja neće biti tako bogata kao prve godine.