Ešinant

Ešinant – viseća ljepotica

Ešinant je biljka koja u svom prirodnom okruženju – vlažnim šumama, živi kao epifit, biljka koja raste iznad razine tla pričvršćena u račvama grana drugih stabala. Ne parazitira, već je sposobna sama proizvesti hranjive tvari, dok određenu količinu hranjiva dobiva i razgradnjom organske tvari (listova i grančica). 

Ešinant je biljka puzajuće stabljike i kožastih listova, te cvjetova koji ovisno o sorti dolaze u raznim nijansama crvene boje. Mnoge sorte mijenjaju boju cvijeta od baze prema vrhu.

Zanimljiv je engleski naziv ove vrste. U mnogim ćete knjigama ovu biljku pronaći kao “Lipstick plant”, dakle ruž za usne, budući oblik cvijeta neodoljivo podsjeća na ruž.

Cvjetovi ešinanta dugi su oko 5 centimetara, a izrastaju iz smeđe čaške s donje strane cvijeta. Izboji mogu narasti i do 50 centimetara, a nose brojne cvjetove i oko 4 centimetra dugačke listove, purpurnih rubova. Kod sorte “twister” listovi su spiralno uvijeni što cijeloj biljci daje posebnu draž.

 

Nešto zahtjevniji uzgoj

Uzgoj ešinanta možda je nešto zahtjevniji od uzgoja mnogih sobnih biljaka. Budući je ešinant viseća biljka, potrebno je posaditi ga u viseću košaru i objesiti o strop, ili postaviti na kakav visoki stalak.

Uzgaja se na svijetlom mjestu bez direktnog sunca, na umjereno toplom mjestu, gdje ljetna temperatura zraka neće prelaziti 25 stupnjeva C.

Zimi je pak biljku nužno smjestiti u sobu u kojoj je temperatura od 13 do 18 stupnjeva C. Jedino će biljke koje su prezimile pri ovakvim temperaturama procvjetati sljedeće godine.

Što se zalijevanja tiče, ono treba biti obilno u vrijeme intenzivnog rasta, dakle od proljeća do jeseni, dok je zimi potrebno zalijevati štedljivo, tek toliko da supstrat ne bude potpuno suh.

Preporučljivo je zalijevanje kišnicom, no ako vam njeno sakupljanje predstavlja problem, možete koristiti i vodovodnu vodu. Jedino ju preko noći pustite da odstoji u posudi kako bi iz nje ishlapio sav klor, a kamenac se nataložio na dnu posude.

Budući u prirodi raste u stalno vlažnom okružju, potrebno je redovito orošavanje listova, naročito u toplom dijelu godine.

Ešinant treba prihranjivati, ali samo malim količinama hranjiva. Zato se strogo pridržavajte uputa o doziranju. Previše hranjiva lako može prouzročiti izostanak cvatnje, a u nekim slučajevima i propadanje cijele biljke.

Jednostavno do nove biljke

Kako se biljka ne bi previše izdužila, odmah po cvatnji potrebno je podrezati sve izbojke, kako bi se postigao jači rast novih izbojaka.

Odrezane grančice stavite na ukorjenjivanje u dobro propustan supstrat. Dobro je upotrijebiti i hormon za ukorjenjivanje. Postotak ukorjenjivanja je velik, tako da ćete uvijek imati dovoljan broj novih biljaka i njima, možda, razveseliti svoje prijatelje.