ripsalis

Ripsalis – imela kaktus

Ripsalis (lat. Riphalis) je viseća sobna biljka koja zahtijeva malo održavanja i savršena je za početnike. Iako nema bodlji, riječ je zapravo o kaktusu, epifitu, biljci koja raste u račvama drveća.

Duge stabljike ove tropske biljke čine je savršenim izborom za postavljanje na policu ili kakav viseći element s kojeg će se spuštati.  Mogu doseći i nekoliko metara duljine. Neke vrste poznate su pod nazivom „imela kaktus“, jer se na člancima pojavljuju bjelkasti cvjetovi iz kojih izrastaju bobice, nalik bobama imele.

Kako uzgajati ripsalis?

ripsalis
An elegant green pot plant as room decoration against white wall.Rhipsalis

Ripsalis je biljka jednostavna za uzgoj. Potrebno ga je smjestiti na svijetlo mjesto do kojeg ne dopire izravna sunčeva svjetlost. Idealno će uspijevati u prostorijama koje nisu previše grijane i u kojima zrak nije previše suh. Zato je zimi potrebno biljku češće orošavati ili teglicu postaviti u podložak na kamenčiće koji su uronjeni u vodu.

Iako je ripsalis kaktus, porijeklom iz južnoameričkih prašuma, potrebno mu je više zalijevanja nego običnom kaktusu. U pravilu bi supstrat uvijek trebao biti blago zasušen prije ponovnog zalijevanja. Nakon zalijevanja pustite da se suvišna voda ocijedi, a tek onda biljku stavite u ukrasnu posudu. Zadržavanje vode u zoni korijena, dovest će do nepovratnog uništenja biljke.

U proljeće i ljeti zalijevajte intenzivnije, a tijekom zime kada je biljka u mirovanju, zalijevanje svedite na minimum.

Biljku presadite svake tri godine, u malo veći lonac nego je bila posađena ranije. Za presađivanje koristite supstrat koji se koristi kod uzgoja kaktusa.

Bolesti i štetnici

Od štetnika se na ripsalisu često pojavljuju vunaste uši, sićušni kukci presvučeni bijelom, vunastom ovojnicom. Kod manjih zaraza uklonite ove štetnike mehanički, vatom namočenom u razblaženom alkoholu. Ako je zaraza već uhvatila maha, primijenite neki od prirodnih insekticida. Trebao bi pomoći čaj od češnjaka, koji je siguran za upotrebu u zatvorenom prostoru, a može se primjenjivati svakih 7-10 dana.

Osim truleži korijena uzorkovanog prekomjernim zalijevanjem, ova biljka nema značajnijih biljnih bolesti.