Nolina ili slonova noga

Nolina ili slonova noga omiljena je kućna biljka latinskog naziva (Beaucarnea recurvata), podrijetlom iz Meksika. Za ovu će biljku mnogi reći da je jednostavna za uzgoj, dok će se s druge strane mnogi požaliti kako im je ubrzo nakon unošenja u stan, jednostavno počela propadati, ili barem biti manje lijepa no što je bila u trenutku kupovine.

Nolina pripada porodici šparoga (lat. Asparagaceae), a naziv „slonova noga“ zaslužila je zahvaljujući izgledu odrvenjele stabljike u kojoj skladišti vodu za duga sušna razdoblja. Ponegdje biljku nazivaju i konjskim repom, zbog izgleda dugih i uskih listova koji izrastaju iz vrha stabljike.

Biljka je izuzetno sporog rasta, pa ćete na punu visinu, u idealnim uvjetima, čekati i nekoliko desetaka godina. U literaturi se spominju primjerci koji su doživjeli duboku starost, od preko 100 godina. Iako u prirodi naraste i do 4,5 metara, u kućnom uzgoju narasti će oko 1,5 – 2 metra. Dakle, uz pravilnu njegu u njoj ćete moći uživati dugo.

Ljubiteljica svjetla

A njega uključuje smještaj na položaju s puno svjetla, na kojem će biljka biti po nekoliko sati dnevno okupana suncem. Tada će biti najljepša.

Ako ju pak uzgajate na sjenovitom mjestu koje ćete odlučiti promijeniti, nemojte ju odmah prebaciti na sunčanu poziciju. Činite to postupno, kako bi izbjegli stradavanje cijele biljke.

Idealna uzgojna temperatura je oko 21 stupanj C, a nikako ne bi smjela biti u prostoriji u kojoj je temperatura niža od 7 stupnjeva. Izbjegavajte i blizinu grijaćih tijela, a ako je zrak u sobi presuh, osigurajte njegovu primjerenu vlažnost kako bi nolina, ali i ostalo bilje normalno rasli.

Biljku zalijevajte redovito, ali umjereno. Ljeti neka to bude jednom tjedno, a zimi svaka dva tjedna. Kod zalijevanja pazite da suvišna voda nikako ne zaostaje u podlošku, jer će na taj način sigurno doći do propadanja korijena, potom i truljenja cijele stabljike. Prepoznaje se to mekoći i lakom odvajanju kore nakon stiskanja drvenastog dijela.

Najbolje je biljku zaliti, ostaviti ju pola sata zalivenu na podlošku ili u ukrasnoj tegli, a zatim ju izvaditi da se sva suvišna voda iscijedi.

U vrijeme intenzivnog rasta od proljeća do početka jeseni, biljku redovito i prihranjujte, isključivo tekućim gnojivom za lisnato sobno bilje, koje sadrži veći udio dušika (N) u odnosu na fosfor (P) i kalij (K). Uz dovoljno dušika, lisna masa će se adekvatno razvijati i imati lijepu zelenu boju.

Rijetko presađujte

Biljku presađujte tek kada je u potpunosti ispunila uzgojnu posudu. Nova tegla neka bude tek za nekoliko centimetara u promjeru veća od postojeće. Primijetili ste možda da se slonova noga uvijek uzgaja u širokim, plitkim posudama. Ako je i vaša bila posađena u takvoj, kod presađivanja birajte istu. Stabljiku ukopajte u supstrat do točno one dubine na koju je bila posađena i ranije.

Vrhovi listova slonove noge često postaju smeđi i suše se. Najčešći uzrok za to je ili prekomjerno zalijevanje ili niska zračna vlažnost. Kako bi biljka izgledala urednije, ove suhe vrhove možete orezati. Uvijek je poželjnije taj rez obaviti precizno, ostavljajući i milimetar suhog ruba, nego u potpunosti zasijecati u zdravo tkivo.

Što se tiče razmnožavanja, moguće je to učiniti odvajanjem mladih biljčica koje izrastaju pri bazi biljke. Ipak, najbolje je kupiti biljku koja je stručno uzgojena, jer bi odvajanje ovih mladih stabljika iz baze odrasle biljke, moglo dovesti do njenog oštećenja.

Bolesti i štetnici

Od štetnika se na nolini najčešće javljaju crveni pauk, lisne i štitaste uši. Pojavu crvenog pauka spriječit ćete povećanjem zračne vlage uokolo biljke, dok je borba protiv štitastih ušiju zahtjevnija. Ove se uši zavuku u pazušcima listova, pa ih je teže i primijetiti. Možete ih ukloniti mehanički, komadićem vate natopljenim u blagom alkoholu, a ako to ne pomogne, primijenite odgovarajuće sredstvo. Pomoći će ulje neema ili neki insekticid kojeg preporuči stručnjak u poljoljekarni.

Kućni ljubimci i nolina

S obzirom da slonova noga neodoljivo podsjeća na grebalicu, kućne mace će rado krenuti s oštrenjem kandži na njoj ili s igranjem njenim dugim listovima. Zato, imate li macu, nolinu držite na dovoljno visokom položaju kako ju maca ne bi dosegnula. Ako se maca ipak odluči na igru, ne brinite. Niti jedan dio slonove noge nije toksičan, kako za životinje tako niti za ljude.