Sobno bilje ljeti

Sobno bilje se ljeti nalazi u razdoblju intenzivnog rasta i tada mu je potrebno pružiti punu njegu. S dolaskom ljetnih vrućina jedna od najvažnijih mjera u njezi sobnog bilja jest pravilno i pravovremeno zalijevanje. Tijekom ljetnih mjeseci treba to činiti gotovo svakodnevno, izuzev naravno onim vrstama koje preferiraju nešto suši supstrat (kaktusi primjerice).

Nekim će pak vrstama biti potrebna i dva zalijevanja dnevno. Činite to rano ujutro ili kasnije poslijepodne, pazeći da vodu ne prskate po lišću. Posebice ne po lišću osjetljivijih vrsta kakve su Afričke ljubičice npr.

Iako je voda potrebna biljkama, ipak ne dopustite da se suvišna voda zadržava u tanjuriću. Osim što će poslužiti kao leglo tigrastom komarcu, suvišna voda u podlošku može dovesti i do truljenja korijena, a time i propadanja cijele biljke. Zato je biljke najbolje zalijevati na sudoperu ili u kadi, a nakon zalijevanja ostaviti pola sata da iz supstrata iscuri sva suvišna voda.

Zalijevanje tijekom godišnjeg odmora

Najveći problem tijekom ljeta jest kako dobro zbrinuti sobno bilje za vrijeme godišnjih odmora. Nemate li dobrog susjeda ili nekog od rodbine tko će za vrijeme vašeg izbivanja voditi brigu o vašim kućnim biljkama, morate si pomoći sami.

Osim kupljenih pomagala za samozalijevanje, uz malo truda nekakav oblik sustava za automatsko zalijevanje možete napraviti i sami.

Tako posude s biljem možete postaviti uokolo posude ispunjene vodom iz koje ćete platnene trake sprovesti do svakog lonca. Voda će kapilarno dolaziti do supstrata i tako ga barem minimalno činiti vlažnim.

Možete lonce poredati i na podlogu od upijajućeg materijala zasićenog vodom i sve zajedno staviti u kadu ili sudoper.

Dobro je rješenje je i specijalni gel koji u dodiru s vodom bubri. Nabubren gel predstavlja dobru rezervu vode za kraće razdbolje.

Ono što treba izbjegavati jest ulijevanje vode u ukrasnu posudu ili podložak, budući će na taj način sasvim sigurno doći do truljenja korijenja i propadanja cijele biljke.

Redovito prihranjivanje

Mnogim je vrstama, primjerice palmama i papratima osim redovitog zalijevanja potrebno redovito i orošavati listove budući su to vrste koje za uspješan rast i razvoj trebaju i visoku zračnu vlagu. Povremeno ih možete i istuširati finim mlazom, ili za blagih ljetnih kiša iznijeti na otvoreno.

U ljetnim mjesecima potrebno je i redovito prihranjivanje sobnih biljaka. Činite to svaka dva tjedna specijalnim gnojivima za lončanice. Imajte na umu kako se cvatuće i lisnate lončanice ne prihranjuju istim gnojivima, već je za svaku pojedinu skupinu potrebno upotrijebiti posebno gnojivo. Biljke koje su u proljeće presađene u svjež supstrat nije potrebno prihranjivati mjesec – dva.

 

Bolesti, štetnici i neki drugi problemi

Kod nekih sobnih biljaka, kao hibiskusa npr., tijekom ljeta dolazi do pojačanog žućenja listova. Najčešće nije riječ ni o kakvom napadu bolesti i štetnika, već se radi o pojavi znanoj pod nazivom kloroza. Simptomi su kloroze žućenje listova, dok lisne žile i dalje ostaju zelene. U ovim je slučajevima biljke potrebno tretirati željeznim preparatima i to svakih nekoliko tjedana.

S porastom temperatura dolazi i do pojačane pojave biljnih bolesti i štetnika, na svom, pa tako i na sobnom bilju. Zato je vrlo važno redovito pregledati biljke kako bi se na vrijeme uočila njihova prisutnost. Kod manjih zaraza štetnicima pomoći će mehaničko odstranjivanje komadićem vate, dok će za jačih napada biti potrebno suzbiti kemijsko suzbijanje.