Biljke u listopadu

RADOVI NA OTVORENOM

POVRTNJAK

KONTINENTALNO PODRUČJE 

Sije se: matovilac, špinat

Sadi se: češnjak, zimski kelj, luk, luk srebrenac, zimska salata

MEDITERANSKO PODRUČJE 

Sije se: bob, matovilac, mrkva, peršin, špinat

Sadi se: artičoka, češnjak, luk, luk srebrenac, radić, salata

RADOVI U POVRTNJAKU 

 • pravljenje trapa za povrće
 • spremanje povrća za zimu
 • obrada tla
 • zalamanje vrhova stabljike kelja pupčara (brži razvoj pupova)

UKRASNI VRT

 • Početak jeseni je idealno vrijeme za sadnju gotovo svog ukrasnog bilja. Iako su listopadne vrste pomalo počele s odbacivanjem lišća, korijen je još uvijek aktivan pa će se sada posađene biljke lako primiti i do sljedećeg proljeća dobro ojačati. Stoga, ukoliko ste planirali sadnju drveća, grmlja ili planirate zasaditi živicu, sada je pravo vrijeme za to.
 • Živice koje su se previše razbujale, početkom listopada još jednom možete orezati.
 • Još je uvijek povoljno vrijeme za sadnju ukrasnih vrsta koje će naše vrtove i terase uljepšavati u jesensko – zimskom razdoblju. Osmislite svoju idealnu cvjetnu kombinaciju koristeći maćuhice, tratinčice, krizanteme, ukrasne trave.
 • Lukovice vrsta koje su cvjetale tijekom ljeta (dalija, gladiola), prije zime treba izvaditi iz tla i spremiti ih na hladno, od mraza zaštićeno mjesto. S vađenjem nemojte požurivati. Ostavite ih u tlu do prvih mrazeva, kako bi lukovice akumulirale što više energije iz listova. Nakon vađenja iz tla, ostavite ih nekoliko dana da se na zraku posuše, pospremite u papirnate vrećice ili kartonske kutije, te spremite na hladno, pri temperaturi od +1 do +5 stupnjeva.
 • I dok ćete neke lukovice upravo sada vaditi iz tla, neke druge sada treba posaditi. Iako je vrtlarska sezona pri kraju, već sada valja misliti na sljedeće proljeće i posaditi vrste koje će nam prve nagovijestiti dolazak toplijih dana. Stoga, ne zaboravite na sadnju lukovica tulipana, zumbula, narcisa, đurđica, šafrana, visibaba.
 • Kraj rujna i početak listopada pravo je vrijeme za razmnožavanje pelargonije reznicama. S matičnih biljaka izaberite zdrave, dobro razvijene reznice dužine oko 8 centimetara i stavite ih na ukorjenjivanje u smjesu pijeska i treseta. Pri povoljnim uvjetima, nakon otprilike 3-4 tjedna biljke razviju korijenje i presađuju se u pojedinačne posude u kojima ostaju do sadnje na stalno mjesto.
 • Ovogodišnje pelargonije stavite na prezimljavanje. Osim smještanja na zaštićeno mjesto cijele tegle u kojoj su posađene, pelargonije mogu prezimiti i na drugi način. Prije zime pelargonije izvadite iz posude i s njih otresite svu zemlju. Umotajte ih u novinski papir i posložite u kartonske kutije ili letvarice koje do proljeća treba pohraniti na hladno mjesto, najbolje u podrum.
 • I dok se priroda pomalo priprema za dolazak zime i hladnih dana, još uvijek možete iskoristiti povoljno vrijeme u prirodi i nabrati sjeme onih vrsta koje sada dozrijeva, a koje će vam poslužiti za sjetvu sljedećeg proljeća. Ubrano sjeme prosušite na zraku, te spremite u papirnate vrećice.
 • Svakim danom, opasnost od jutarnjih mrazeva sve više prijeti. Ne zaboravite na vrijeme unijeti u zatvoreno one vrste koje ste tijekom ljeta iznijeli van, a one koje će prezimiti na otvorenom zaštitite obavijanjem zaštitnim mrežama i drugim izolacijskim materijalima.
 • Košnju travnjaka obavljamo do kraja listopada, na nešto višu razinu no što smo kosili do tada. Pokošenu travu obavezno uklanjamo sa travnjaka kako pod njom ne bi došlo do propadanja busena. Važno je obaviti i prihranu travnjaka kompleksnim mineralnim gnojivima (NPK), koja u svojoj formulaciji sadrže veći postotak fosfora i kalija u odnosu na dušik. Kalij će, naime, pomoći travi da lakše podnese nadolazeće razdoblje mraza. Površine na kojima planiramo sjetvu sljedeće godine sada je dobro temeljito obraditi.
 • U područjima gdje je vrtlarska sezona završila, vrijeme je za pospremanje vrtnog namještaja. Sve nedostatke i manje popravke bolje je obaviti sada, kako bi ste novu sezonu dočekali spremno.
 • Svo otpalo lišće redovito sakupljajte i bacajte na kompostnu hrpu ili njime zaštitite osjetljive vrste. S posebnom pozornošću uklanjajte otpalo lišće iz vrtnih jezeraca.
 • U jesen su brojne ukrasne vrste okićene mnoštvom rumenih bobica. Nemojte ih uklanjati, već ih ostavite pticama i ostalim organizmima vrta, da u njima uživaju tijekom zime.

SOBNO BILJE

S dolaskom hladnijih dana, mnoge lončanice koje su preko ljeta bile na otvorenom sada treba prenijeti u zaštićeni prostor kako se za hladnih dana ne bi oštetile i propale.

U hladnijim područjima, one su već od rujna trebale biti u zatvorenom.

Međutim i među lončanicama ima znatnih razlika u pogledu optimalnog trenutka premještanja u zatvoreno.

Tako se tropske lončanice sele u zatvoreno kada se noćne temperature spuste ispod 8 stupnjeva C. No mnoge će vrste bez problema podnijeti i kraće razdoblje mraza, koje će im čak pomoći i da postanu robusnije, izdržljivije. Zato s njihovim unošenjem možemo pričekati.

Vrlo je važno osigurati dobre uvjete prezimljivanja bilja. Tako bi za većinu vrsta taj prostor trebao biti što svjetliji i s optimalnim temperaturama. Pri tome mnogi griješe kada biljke postavljaju u grijane prostorije. Kako bi i sljedeće godine bile jednake lijepe i zdrave, te kako bi ponovno cvjetale, a neke i donosile plod, nužno je da prođu kroz potrebno razdoblje zimskog mirovanja, kada se njihove funkcije svode na minimum.

sobno biljeU zimskim mjesecima kada dani postaju sve kraći, mnoge biljne vrste pate od nedostatka svjetla. Zato, ako ste u mogućnosti, biljke postavite što je moguće bliže prozorima, kako bi se povećala količina svjetla koja dopire do listova. Iako je hladno i možda vam se ne da, ipak redovito perite prozore. Naime, dokazano je kako na staklima nakupljena prašina umanjuje intenzitet svjetla za 10%.

U skladu s prethodno navedenim, tijekom zime onim vrstama koje ulaze u razdoblje mirovanja, potrebno je obustaviti bilo kakvo prihranjivanje, a zalijevanje svesti na minimum. Biljke zalijevamo tek toliko da supstrat bude tek blago vlažan. Ipak ne zaboravite s njihovih listova povremeno obrisati prašinu koja se tijekom zime lako nagomila.

S druge pak strane, onim vrstama kojima je i zima vrijeme aktivnog rasta i cvatnje, potrebno je i nadalje pružati potpunu njegu. Tako je lončanice zimske cvatnje potrebno redovito zalijevati i prihranjivati, a ako su smještene u grijanim prostorijama, dobro je i povremeno orositi im listove finim mlazom.

Ono na što tijekom zime nikako ne smijete zaboraviti, jest redovita kontrola bilja na prisutnost bolesti i štetnika. Pogotovo ako je bilje smješteno na toplijem mjestu gdje uz povećanu zračnu vlažnost vladaju idealni uvjeti za širenje štetočina. Zato čim primijetite njihovu pojavu reagirajte. Za manjih zaraza bit će dovoljno i mehaničko uništavanje, a ako je brojnost štetnika znatna upotrijebite kemijska zaštitna sredstva. Koje sredstvo upotrijebiti posavjetujte se sa stručnjakom. Sredstva nikako ne primjenjujte u zatvorenom, već biljke kratkotrajno iznesite u garažu, dvorište i sl. i ondje primijenite sredstvo.

Da bi razvila lijepe pricvjetne listove, žarkih boja (brakteje), božićnoj zvijezdi je potrebna tama. Zato sačuvanu prošlogodišnju božićnu zvijezdu  tijekom 12 sati prekrivajte kartonskom kutijom ili neprozirnom vrećicom, kako bi stigla razviti atraktivne pricvjetne listove (brakteje).