stare sorte rajčica

Kako sačuvati sjeme rajčica?

Sigurno ste barem nekad progunđali kako rajčice kupljene u trgovini, pogotovo u vrijeme kada im nije sezona, nemaju onaj karakterističan miris i okus koji pamtite od nekih ranijih vremena. Sjeme starih sorti rajčica jednostavno je sačuvati za sljedeću godinu.

Zahvaljujući oplemenjivačkom radu, svake se godine na tržištu pojave neke nove sorte, nastale križanjima postojećih, a koje su otpornije na napad bolesti i štetnika, duže se održavaju svježima, imaju manje sjemenki.

No sigurno vam niti malo ne zvuči privlačno kako plod jedne takve rajčice, tijekom ljeta ostavljen na sobnoj temperaturi, neće pokazivati nikakve tragove propadanja ni nakon mjesec dana.

Na žalost, uzgoj starih sorti u komercijalnom uzgoju uglavnom nije isplativ, pa zato ako želimo uživati u onom poznatom okusu rajčice, najčešće ih moramo sami uzgajati.

Očuvanje starih sorti

Postoje brojni vrtlari amateri koji već dugi niz godina održavaju sorte, pa zahvaljujući njima danas možemo i pronaći svima poznatu sortu „volovsko srce“, šljivarice naročito pogodne za šalše i različite umake od rajčica i brojne druge.

Ako imate komadić svog vrta, čak i nešto veći balkon, ove starinske sorte možete i sami uzgojiti, od sjemena koje ste uzeli iz prezrelih plodova rajčice.

Postupak je doista jednostavan.

  • Od plodova koji su dobro dozorili na samoj stabljici, žlicom izdvojite meki unutrašnji dio u kojem se nalaze sjemenke.
  • Stavite ih u gusto cjedilo i dobro isperite pod mlazom hladne vode, pazeći da se sva pulpa (meso) ploda odvoji od same sjemenke.
  • Tako isprane sjemenke stavite na kuhinjski ubrus da se na njemu dobro prosuše nekoliko dana.
  • Osušene sjemenke pospremite u papirnatu vrećicu, navodeći na njoj naziv sorte i datum ubiranja sjemena.

Vrećicu pospremite na suho i tamno mjesto do sjetve sljedećeg proljeća. Sjeme će zadržati klijavost barem dvije do tri godine.

Sjeme hibridnih sorti kupite

Ukoliko se sjemenke ne mogu lako odvojiti od ploda, plod dobro zgnječite i pomiješajte s malo vode. Ostavite otprilike 7 dana u otklopljenoj posudi da fermentira. Primijetit ćete da je postupak gotov po karakterističnom kiselkastom mirisu. Tada smjesu procijedite kroz sito, veće dijelove uklonite, a sjemenke dobro isperite pod mlazom vode kako je ranije opisano.

Imajte na umu da, ako u vrtu iz kojeg ste ubrali plod, postoji zasađeno više različitih sorti rajčica, može doći do križanja među njima, pa da sačuvano sjeme moguće neće biti potpuno sortno čisto. Zato plodove ubirite iz nasada u kojem prevladava željena sorta.

Ako na ovaj način planirate sačuvati sjeme neke nove, hibridne sorte, isto vam neće poći za rukom, jer je malo vjerojatno da će u sljedećoj generaciji biljke imati jednaka svojstva kao i biljke s kojih ste ubrali plodove.