Orezivanje živice od tuje

Orezivanje tuje (Thuja sp.), koja je najčešća crnogorična vrsta za formiranje živice, radnja je koju treba obavljati redovito, želimo li imati lijepo oblikovanu i u boji ujednačenu živicu. Živicu od tuje najčešće primjenjujemo na kontinentu u uvjetima hladnije klime. Među brojnim, najčešće se koriste zapadna tuja (Thuja occidentalis), pogotovo njen kultivar –smaragdna tuja (Thuja occidentalis “Smaragd”). Slična njoj je stupasta tuja (Thuja occidentalis “Columna”), a česta je kod nas i istočnjačka tuja (Thuja orientalis). Svaka od ovih ima svoje karakteristike, od boje listića (ljuskica), visine i oblika.

No svima je karakteristično da se od njih lijepo daju formirati guste, zimzelene živice.

A da bi živica dugo bila u lijepoj formi i s dobrim prirastom, potrebno je je redovito orezivati. Orezivanje crnogorice ponešto se razlikuje od orezivanja bjelogoričnih živica.

Orezivanje u formi trapeza

Tako bi živica od tuje uvijek trebala biti rezana u formi trapeza (gledano u poprečnom presjeku), kako bi se postigla ravnomjerna osvijetljenost svih biljnih dijelova. Naime, vrlo često se, pogotovo krajem ljeta, događa da se unutrašnjost tujine živice prorijedi, da se većina grančica posuši.

Radi se i o normalnoj fiziološkoj pojavi, ali i o problemu nedostatka svjetlosti unutar živice. Najčešće se već sljedećeg proljeća uz pravilnu gnojidbu živica sama obnovi, a svakako joj možemo pomoći i pravilnim orezivanjem.

Neka pravila orezivanja

Prije no što krenete s orezivanjem, uvjerite se da u živici ptice nisu svile gnijezda, kako rezidbom ne bi nastradali mladi ptići.

Kako bi rez bio što točniji, na početku i na kraju ograde postavite štapove, a između njih razvucite špagu, na visinu na kojoj želite rezati

Rezati možete električnim šišačima ili ručnim škarama. Slijedite liniju postavljene špage.

Kod bočnog orezivanja, držite trimer odnosno škare pod kutom od 45 stupnjeva. Na taj ćete način postići trapeznu formu i dobru osvijetljenost svih njenih dijelova.

Pri obavljanju radova svakako koristite zaštitnu opremu, svakako naočale i rukavice.