tulipani

Tulipani

Od svih lukovičastih vrsti, tulipan je sigurno najpopularniji. Tulipani pripadaju porodici Liliaceae.  Danas se uzgajaju posvuda u svijetu, naročito u Nizozemskoj, gdje njihova povijest seže od kraja 16. stoljeća. U to su vrijeme tulipani bili statusni simbol, posebice neke rijetke vrste čije su se lukovice prodavale po vrtoglavo visokim cijenama. Danas 400 godina kasnije oplemenjivačkim radom dobivene su brojne nove sorte. Tulipani se prema vremenu cvatnje dijele na rane sorte koje cvatu do 15. travnja, srednje rane koji cvjetaju između 15. i 30. travnja, te na kasne koji su u cvatnji tijekom svibnja.

Podjela tulipana

Osnovna podjela tulipana je na botaničke i na vrtne hibride. Među vrtnim hibridima najpopularniji su:

Ljiljanski tulipan  (50-60 cm) – na visokim cvjetnim stapkama nalaze se cvjetovi zašiljenih latica. Cvjeta krajem travnja i u svibnju.

Darwinov tulipan (40-60 cm)– veliki cvjetovi javljaju se u svibnju.

Ladanjski tulipan (60-75 cm) – tulipan dugačkog jajolikog cvijeta. Cvjeta početkom svibnja.

Papagajski tulipan (50-60 cm) – neobičan tulipan uvijenih latica. Cvjeta sredinom svibnja.

Rembrandtski tulipan (50-60 cm) – tulipan prošaranih latica. Cvjeta sredinom  svibnja.

 

Boja cvijeta: crvena, žuta, ružičasta, bijela, narančasta, ljubičasta,

Položaj i tlo: tlo za uzgoj tulipana mora biti lako, rastresito i plodno. Najidealnija je sadnja na pjeskovito – glinastim tlima. Sade se na osunčanim područjima. Nije li tlo u kojem planirate sadnju takvo, na dno rupe u kojoj ćete saditi lukovicu, dodajte šaku pijeska. Lukovice se sade u 9. i 10. mjesecu na dubinu oko 10-15 cm. Posebno su lijepi u kombinaciji s nekim drugim lukovičastim vrstama, primjerice zumbulima i narcisima, koji cvjetaju nešto ranije.

Zalijevanje: u proljeće kada se počnu razvijati listovi, te u vrijeme cvatnje zalijevajte obilno, kasnije štedljivije.

Razmnožavanje: nakon što listovi požute i sasuše se izvadite lukovice iz tla i podijelite ih.

Primjena: za gredice, za uzgoj u posudama, za rez.

Napomena: nakon vađenja iz tla lukovice pohranite u papirnate vrećice na tamno i hladno mjesto. Sadite ih oko mjesec dana prije prvih mrazeva. Zimi gredicu na kojoj su tulipani posađeni malčirajte slamom, lišćem ili folijom.

 

Savjet +

Ako ste isplanirali gredicu na kojoj će tulipani biti tijekom više godina, u jesen ih ne trebate vaditi iz tla. Tek povremeno ih prorijedite kako se ne bi previše razbujali. Ako između njih planirate u proljeće sadnju nekih ljetnih vrsta, pazite da pri sadnji ne oštećujete lukovice.

Želite li da vam cvjetaju kroz duže razdoblje, kombinirajte sadnju na različitim dubinama, unutar preporučenog raspona 10-15 cm.

Uobičajeno je tulipane saditi u skupinama, idealno od najmanje 12 komada, iako je ovaj broj individualan.

Tulipani u vazi upijaju veliki količinu vode, pa je potrebno redovito nadolijevati nove količine.