maćuhica

Maćuhica – savršen izbor za jesensku gredicu

Na vrtnim gredicama ili u posudama, sama ili u kombinaciji s drugim vrstama, maćuhica je neizostavna vrsta za jesensku sadnju. Upravo su sada cvjećarnice i štandovi na našim tržnicama prepuni ove izuzetno dekorativne vrste.

S dolaskom jeseni i hladnijih dana, cvijeće koje nas je uveseljavalo tijekom ljeta polako gubi  na ljepoti i vrijeme je da ga zamijenimo vrstama kojima ćemo se diviti u hladnijem dijelu godine. Budući izbor takvih vrsta i nije velik, predstavljamo vrstu koja već dugo oduševljava ljepotom svojih cvjetova.

Riječ je o maćuhici (Viola wittrockiana), vrsti koja  je nastala križanjem divljih vrsta – Viola tricolor, Viola cornuta, Viola lutea i Viola altaica. Ime je dobila po švedskom botaničaru Veitu B. Wittrocku.

Do danas su križanjem dobiveni brojni kultivari, od kojih su posebno cijenjeni “Floral Dance”, “Celestial Queen”, “Azure Blue”, “Majestic giants”, “Sunny boy” i dr.

Cvjetovi različitih boja i veličina

Maćuhicu odlikuju cvjetovi s pet latica koje se međusobno preklapaju, promjera i do 8 cm. Dolaze u raznim kombinacijama bijele, žute, plave, ljubičaste i drugih boja s karakterističnim tamnijim središnjim dijelom. Postoje i jednobojne sorte.

Visina biljke  ovisno o sorti varira između 15 i 20 cm, a širina između 10 i 20 cm. Posljednjih su godina naročito popularne maćuhice minijaturnih cvjetova, koje se uzgajaju kao trajne cvjetne vrste tijekom više godina.

Spada u skupinu dvogodišnjeg cvijeća jer joj se životni vijek odvija kroz dvije kalendarske godine. U prvoj se razvija lisna rozeta, a u drugoj, maćuhica cvjeta i stvara sjeme.

Otporna na hladnoću

Vrlo je otporna na niske temperature te stoga predstavlja pravu vrijednost na gredici zimi, kada ostale vrste ne uspijevaju. Sadi se u jesen nakon uklanjanja ljetnica. Najširu primjenu maćuhice nalazimo na gredicama, prozorskim sandučićima, visećim posudama, te na grobljima.

Maćuhica će lijepo uspijevati na gotovo svakom tipu vrtnog tla, na suncu, ali i u djelomičnoj sjeni.

Nakon sadnje potrebno je redovito, zalijevanje, te odstranjivanje korova. U vrijeme cvatnje redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova sprječavamo tvorbu sjemena koja iscrpljuje biljku. Na taj način biljka će duže cvasti.

Uz pravilnu njegu u maćuhicama ćete uživati sve do prvih vrućina kada s dolaskom visokih temperatura prestaje razdoblje njihove cvatnje.