razmak sadnje grmlja

Kako odrediti razmak sadnje drveća i grmlja?

Odrediti mjesto u vrtu na kojem ćemo posadit grm, drvo ili živicu često i nije tako jednostavno kako se na prvi mah čini. Vjerojatno se mnogima dogodilo da prilikom sadnje pretjeraju u broju komada pojedine vrste pa nakon što biljke porastu, cijeli vrt djeluje pretrpano. Zato je važno odrediti pravilan razmak sadnje

Prije same sadnje i nabavke biljnog materijala, izradite skicu vrta u kojoj ćete odrediti mjesta za sadnju. Imajte pri tom na umu da uvijek prvo sadimo najveće biljke, dakle drveće, a zatim redom sve manje, da bi kao zadnje na red došlo zasijavanje travnjaka i sadnja cvijeća na gredice.

Upravo će pažljivo odabrano drveće, zasađeno na pogodnom mjestu, vrtu dati prepoznatljivost i predstavljat će centralni element u prostoru.

Kako odrediti pravilan razmak?

razmak sadnje grmljaKod planiranja izgleda budućeg vrta, najčešće bi smo željeli odmah usaditi već odraslo drvo ili grm. Kako su odrasle, dobro razvijene biljke u našim rasadnicima prilično skupe, obično se odlučujemo na kupnju nešto manjih, jeftinijih primjeraka. I tada nastaju problemi. Nerijetko se događa da vrt prepunimo brojnim drvećem i grmljem. Uzrok toga je što u trenutku sadnje ne razmišljamo o dimenzijama posađenih biljaka u dobi kada se one potpuno razviju, već vodimo računa o tome kolike su u trenutku sadnje. Na taj način bespotrebno trošimo i vrijeme i novac, budući ćemo kroz nekoliko godina sasvim sigurno trebati određene biljke premjestiti, kako bi ostalima osigurali dovoljno prostora.

Kako se s ovim problemom ne bi ste susreli, odmah kod sadnje odredite razmak između dva grma ili stabla. Vrlo je jednostavno.

Razmak sadnje grmlja

razmak sadnje grmljaŽelite u vrtu jedan pored drugog posaditi npr. dva grmolika sljeza (Hibiscus syriacus). Njihova prosječna visina je oko 2,5 metara. Kako bi smo odredili potreban razmak među njima zbroj njihovih visina podijelimo sa 3 i tako dobijemo potreban razmak u metrima. U našem bi slučaju razmak sadnje bio 1,65 metara ((2,5 + 2,5)/3).

Maksimalne visine nekih grmova

Lovorvišnja (Prunus laurocerasus) 3 m Bukva (Fagus sylvatica ) 4 m
Tuja (Thuja sp.) 4m Klen (Acer campestre) 3 m
Tisa (Taxus baccata) 3,5- 4 m Vrba (Salix sp.) 3 m
Trn (Pyracantha coccinea) 2,5 m Joha (Alnus glutinosa ) 3 m
Mahonija (Mahonia aguifolium ) 1,5 m Glog crveni (Crataegus sp. ) 3 m
Lopočika (Viburnum tinus) 2,5 m Bazga (Sambucus nigra) 3,5 m
Šimišir (Buxus sempervirens) 2 m Drijen (Cornus mas) 3 m
Teukrij (Teucrium fruticans) 2 m Biserak (Symphoricarpos orbiculatus ) 1,5 m
Kalina (Ligustrum ovalifolium.) 2,5 m Kalina (Ligustrum vulgare) 2 m
Žutika (Berberis sp.) 2,5 m Pijeris (Pieris japonica) 1,5 m
Tobirovac (Pittosporum tobira) 2,5 m Suručica (Spiraea sp.) 1,5 m
Jorgovan (Syringa sp.) 2,5 m Hortenzija (Hydrangea sp.) 1,5 m
Petoprsta (Potentila fruticosa) 1 m Lavanda (Lavandula sp.) 0,75

Određivanje razmaka sadnje drveća

razmak sadnje drvećaKod određivanja razmaka sadnje većine drveća, zbroj njihovih maksimalnih visina podijelimo sa dva i dobijemo razmak sadnje.

Ako vam se u trenutku sadnje prostor među grmljem učini prazan, ispunite ga gredicama sa cvijećem ili kakvim drugim raslinjem koje ćete kasnije lako ukloniti.