spatifilum

Sobno bilje – kako odabrati najpogodniju vrstu?

Vjerojatno vam se mnogo puta dogodilo da ste u cvjećarni vidjeli prekrasnu biljku koju ste poželjeli imati u svom domu. Kupili ste je, donijeli kući i smjestili na uočljivo mjesto u dnevnoj sobi. Nakon samo nekoliko dana biljka je počela propadati, više nije bila tako lijepa i na kraju je završila u kontejneru. Što je tomu uzrok? Kako odabrati sobno bilje za naš dom?


Biljka je živo biće kojemu je potrebno osigurati optimalne stanišne uvijete – vlagu, osvjetljenje, temperaturu, strujanje zraka i sl. Sve biljke nemaju jednake zahtjeve prema navedenim elementima. Važno je poznavati uzgojne uvijete potrebne za rast svake pojedine vrste, a nije naodmet ni promisliti koliko ste vremena spremni posvetiti svom bilju. Valja pripomenuti kako mnoge lončanice nisu dugotrajne, već traju onoliko dugo koliko i primjerice njihovi cvjetovi.

Sve bi smo lončanice mogli razvrstati u nekoliko skupina. Prvu skupinu čine lisnate lončanice, interesantne uglavnom zbog lijepih listova, rijetko cvjetova.

U drugoj su skupini cvatuće lončanice koje zimi prolaze kroz period mirovanja, i tada uglavnom nisu toliko atraktivne. Među njima spadaju ciklama, božićna zvijezda, rododendron, gardenija i sl.

Kupovina i smještaj lončanica

Kod kupovine sobnih biljaka treba voditi računa o nekoliko stvari. Izbjegavajte kupovinu lončanica na otvorenim štandovima, pogotovo u u hladnom dijelu godine. Niske temperature i vjetar potpomoći će brzom propadanju osjetljivijih vrsta. Ukoliko je moguće, uvijek treba kupovati biljke od domaćih uzgajivača, budući su takve prilagođene klimatu. Nakon što biljku kupite, obavezno je prije iznošenja iz trgovine omotajte papirom. Zaštititi će listove od oštećenja i sačuvati vlažnost. Posebno je to važno zimi. Nakon što ste biljku donijeli kući, neko će vrijeme prolaziti kroz razdoblje prilagodbe. U prvim je danima držite podalje od sunca, a i nemojte ju previše zalijevati. U prvim će danima vjerojatno izgubiti pokoji list no nikako ju ne premještajte s jednog mjesta na drugo. Ostavite je na stalnom mjestu na koje će se postupno prilagoditi.

Kako bi vam olakšali odabir, donosimo pregled nekih najčešćih sobnih biljaka, kao i položaj koji je primjeren njihovu uzgoju.

U sjenovitom kutku doma smjestite aspidistru, kućnu srećicu, sablju, fitoniju.

Polusjenovit položaj idealan je za dracenu, araliju, paprati, puzajući fikus, fitoniju.

Svijetli položaj bez ili s malo izravnog sunca odgovarat će anturijumu, šparogi, ciklami, monsteri, peperomiji, šefleri, scindapsusu, spatifilumu, krotonu, božićnoj zvijezdi, ljubici, sablji.

Na punom suncu uzgajajte kaktuse i  sukulente (ljeti), celoziju, ukrasnu koprivu.

Sobno bilje i grijanje

U sobi koja se zimi malo ili uopće ne grije moguće je smjestiti sobnu jelu, aspidistru, kliviju, ciklamu, kućnu srećicu.

Važno je naglasiti kako svaka pojedina biljka ima specifične prohtjeve, te se ujednačena njega ne može primijeniti na svo bilje. Česte su pogreške u uzgoju, naročito u pogledu zalijevanja, osvjetljenja, topline. Pri tom zapamtite kako ni kroz sva godišnja doba njega nije jednaka.

Tijekom zime većina biljaka miruje, te su im tada potrebe za vodom, hranjivima i toplinom znatno manje.