Zamračivanje božićne zvijezde – ljepota dolazi iz tame

Božićna zvijezda neizostavna je blagdanska dekoracija mnogih domova. Možda ste sačuvali prošlogodišnji primjerak i već vas pomalo brine što se na njoj ne naziru lijepe crvene ili ružičaste brakteje kakve su biljku krasile prošle godine. Zamračivanje će pomoći u pojavi atraktivnih brakteja

Zamračivanje je put do atraktivnih boja

Nakon što biljka ocvate i odbaci listove i brakteje, porežite je na visinu od oko 10 centimetara. Tako orezanu biljku smjestite na umjereno toplo, zasjenjeno mjesto i u narednih 5-6 tjedana obustavite zalijevanje. Od proljeća počnite sa zalijevanjem, a u svibnju biljku presadite u svjež supstrat. Nakon pojave novih izboja pojačajte zalijevanje i redovito prihranjujte.

Božićna zvijezda biljka je kratkog dana, pa je osnovni uvjet za stvaranje cvjetova osiguranje barem 12 sati tame, 10 tjedana prije cvatnje, pa ju stoga od kraja rujna zasjenjujte u razdoblju od rane večeri do jutra. Činite to prekrivajući biljku dovoljno velikom kartonskom kutijom ili crnom PVC vrećicom.

Nemojte se iznenaditi ukoliko od prošle godine sačuvana biljka, ove godine bude nešto veća. Naime, kod komercijalnog uzgoja biljke se tretiraju retardantima rasta kako bi bile ujednačene visine i zbijenije.

Važno je istaći kako prilikom orezivanja božićne zvijezde obavezno treba koristiti zaštitne rukavice. Naime, bijeli sok koji curi iz oštećene stabljike je otrovan i može iziritirati kožu, posebice onu osjetljiviju.