pampas trava

Pampas trava – visoka ljepotica

Jesen je vrijeme kada pampas trava pokazuje svu svoju raskoš, kada okićena metlicama bež boje privlači pozornost. Ova vrsta latinskog naziva Cortaderia selloana porijeklom je iz Južne Amerike, odakle je u Europu prenesena u 18. stoljeću.

Ukrasne trave, tako i pampas uzgajamo zbog zanimljivih listova, dugih i uskih, koji dolaze u raznim bojama i veličinama. Listovi kod pampasa su zeleno – sivi, dok kod drugih vrsta mogu biti plavkasti, svijetlo zeleni, ali i prošarani, zeleno – žuti.

Pampas trava je jedan od najpoznatijih, mnogima i najljepših ukrasnih trava, koja naraste i do 2,5 metra. Postoje različite sorte, koje se razlikuju u boji listova, visini. Glavno obilježje pampas trave su atraktivne metlice u kojima su skupljeni brojni cvjetovi bež boje. Metlice izrastaju iz sredine busena, a narastu i do tri metra visine. Posebno su atraktivne kada lepršaju na vjetru.

Položaj za sadnju

Pampas travu treba saditi na potpuno osunčanim položajima, na dovoljno velikoj površini na kojoj će do izražaja doći sva njena ljepota. Preferira duboka, dobro razrahljena tla, bogata organskom tvari. Zato ju je preporučljivo saditi u proljeće, na gredici koja je dobro pripremljena tijekom jeseni. Ako ju sadimo u jesen, sadnju svakako treba obaviti u rujnu ili najkasnije do sredine listopada. Važno je da se biljka na novom mjestu dobro ukorijeni, kako bi lakše podnijela stresno zimsko razdoblje.

Pampas je osjetljiv na nedostatak vlage, pa ga u prvoj godini po sadnji svakako redovito zalijevajte.

Njega pampas trave

Pred zimu je dobro vlati pampas trave povezati špagom, kako ne bi stradala pod težinom snijega, te kako bi stari listovi zaštitili busen od niskih temperatura.

Rezanje starih i osušenih listova u jesen nije preporučljivo. Treba to učiniti u veljači ili ožujku (ovisno o klimatu) i to na način da se svi nadzemni dijelovi režu na visinu 10-15 centimetara iznad tla. Na ovaj će se način potaći brže izrastanje novih listova iz busena.

S obzirom da su listovi pampas trave na krajevima nazubljeni, kod njihova rezanja obavezno koristite rukavice.

Njega se sastoji i u redovitom dijeljenju biljke, kako se ona na jednom mjestu ne bi previše razbujala. Naime, sve trave, tako i pamas rastu iz busena, koji se prirodno tijekom godina sve više širi. Osim što ćete dijeljenjem obuzdati rast pampas trave, dobit ćete i nekoliko novih biljaka koje možete pokloniti prijateljima.

Dijeljenje se obavlja u proljeće, kada se štihačom izvadi cijeli busen iz tla, te se zasijecanjem štihačom podijeli na nekoliko dijelova.

Na pampas travi nisu zabilježeni značajniji napadi štetnika, dok u uvjetima velike vlage može doći do pojave različitih gljivičnih oboljenja, čije simptome prepoznajemo po bjelkasto-sivim mrljama po listovima.

Redovito odstranjivanje nadzemnih dijelova u proljeće, te sadnja na osunčanim mjestima, uglavnom su dovoljne preventivne radnje kako bi se ova pojava suzbila.