Uzgoj na otvorenom

Kreativni kutak

Posebnu draž svakom vrtu daje neki element u prostoru koji će plijeniti pažnju posjetitelja. To može biti lijepo drvo, vodeni element, skulptura, a može biti i jedna obična, lijepo sređena limena bačva.


Sve o sadnji i njezi ruža

Svi oni koji imalo drže do izgleda svog vrta, u njemu imaju posađenu barem pokoju ružu. Kako bi ruže u proljeće i ljeto redovito i obilno cvjetale, potrebno ih je redovito održavati tijekom cijele godine. S nekoliko korisnih savjeta ćemo vam pomoći oko proljetne sadnje i njege ruža.


Uzgoj graška

Grašak ili biži kako ga u primorju nazivaju, povrtnica je koja je u ljudskoj prehrani prisutna već više od 8.000 godina, što potvrđuju nalazi u starogrčkim grobovima iz 6.000 godine prije Krista.


Vrtne palme

Rijetko ćete gdje vidjeti vrt u priobalju u kojem nije posađena barem jedna palma. Iako se radi o biljkama tropskih područja, tijekom godina su se toliko udomaćile u našem ambijentu da ih s pravom možemo smatrati već gotovo domaćim vrstama.


Uzgoj ljutike

Ljutika ili luk kozjak (lat. Allium Ascalonicum) vrsta je koja potječe s područja Bliskog istoka, a u našim je područjima u uzgoju već dugi niz godina, uglavnom u priobalju i na otocima.


Kamelija

Kamelija, (lat.Camelia japonica) vrsta iz porodice čajevki (lat. Theaceae) po mnogima je jedna od najljepših vrsta među cvatućim grmovima. Ime je dobila po botaničaru Georgu Josephu Kamelu koji ju je iz domovine – Japana prenio u Europu.


Proljeće u znaku magnolija

Svakog proljeća brojne vrtove preplave milijuni cvjetova ove omiljene biljke. Ovisno o sorti, magnolije su primjenjive u velikim, ali i malim vrtovima, na javnim površinama, u posljednje vrijeme čak i u drvoredima.


Rotkvica

Rotkvica je neizostavan sastojak uskršnjeg doručka, koja se u našem priobalju na otvorenom sije već krajem veljače, a na kontinentu tijekom ožujka.


Prijavite se za naš newsletter