Uzgoj na otvorenom

Kamelija

Kamelija, (lat.Camelia japonica) vrsta iz porodice čajevki (lat. Theaceae) po mnogima je jedna od najljepših vrsta među cvatućim grmovima. Ime je dobila po botaničaru Georgu Josephu Kamelu koji ju je iz domovine – Japana prenio u Europu.


Proljeće u znaku magnolija

Svakog proljeća brojne vrtove preplave milijuni cvjetova ove omiljene biljke. Ovisno o sorti, magnolije su primjenjive u velikim, ali i malim vrtovima, na javnim površinama, u posljednje vrijeme čak i u drvoredima.


Rotkvica

Rotkvica je neizostavan sastojak uskršnjeg doručka, koja se u našem priobalju na otvorenom sije već krajem veljače, a na kontinentu tijekom ožujka.


Što sada s božićnom zvijezdom?

Na kraju smo siječnja i vjerojatno je uz svu brigu koju ste joj pružali, vaša božićna zvijezda sada tek neugledna biljka s nekoliko crvenih brakteja pri vrhu grana


Mimoza – biljka toplog juga

Čim se ukažu prvi cvjetovi mimoze, prve asocijacije padaju na proljeće, koje je ipak kalendarski još prilično daleko.  Dok je kontinent još uvijek okovan snijegom i ledom, u našem priobalju prkoseći burama, od sredine siječnja s cvatnjom započinju mimoze.


Božikovina i imela simboli božićnog vremena

Jedan od najčešćih Božićnih simbola upravo je božikovina (lat. Ilex aquifolium). Teško da ćete i danas pronaći čestitku ili prigodan božićni stolnjak na kojem glavni motiv nije božikovina.


Božićna drvca

Svake se godine u svijetu posiječe na milijune božićnih drvca, koja nakon što “odsluže” svoje završavaju na odlagalištima otpada ili se, u najboljem slučaju, pretvore u kompost. Neki su se već odavno odlučili za umjetnu jelku koju svake godine nakon blagdana pospreme u ormar gdje spremno dočeka sljedeću godinu. No kod umjetne jelke ostat ćete uskraćeni za neodoljiv miris crnogorice kojim "prava" božićna jelka svake godine ispuni dom.


I u studenom ima vrtlarskih radova

Iako je studeni, u mnogim našim krajevima još kao da je proljeće. Vrijeme je ovo u kojem možemo još dosta toga napraviti u vrtu, na balkonu...


Vrijeme je krizantema

Vjerojatno je mnogima na spomen Dušnog dana ili Dana mrtvih, kako ga nazivaju u Dalmaciji, prva asocijacija krizantema, vrsta kojom se u našim krajevima tradicionalno ukrašavaju posljednja počivališta naših najmilijih. U nekim ju našim krajevima zato i nazivaju "Sisvetska roža".


Prijavite se za naš newsletter