Uzgoj na otvorenom

Božikovina i imela simboli božićnog vremena

Jedan od najčešćih Božićnih simbola upravo je božikovina (lat. Ilex aquifolium). Teško da ćete i danas pronaći čestitku ili prigodan božićni stolnjak na kojem glavni motiv nije božikovina.


Božićna drvca

Svake se godine u svijetu posiječe na milijune božićnih drvca, koja nakon što “odsluže” svoje završavaju na odlagalištima otpada ili se, u najboljem slučaju, pretvore u kompost. Neki su se već odavno odlučili za umjetnu jelku koju svake godine nakon blagdana pospreme u ormar gdje spremno dočeka sljedeću godinu. No kod umjetne jelke ostat ćete uskraćeni za neodoljiv miris crnogorice kojim "prava" božićna jelka svake godine ispuni dom.


I u studenom ima vrtlarskih radova

Iako je studeni, u mnogim našim krajevima još kao da je proljeće. Vrijeme je ovo u kojem možemo još dosta toga napraviti u vrtu, na balkonu...


Vrijeme je krizantema

Vjerojatno je mnogima na spomen Dušnog dana ili Dana mrtvih, kako ga nazivaju u Dalmaciji, prva asocijacija krizantema, vrsta kojom se u našim krajevima tradicionalno ukrašavaju posljednja počivališta naših najmilijih. U nekim ju našim krajevima zato i nazivaju "Sisvetska roža".


Vrijeme je za sadnju lukovica

Iako su mnoge ljetne cvjetne vrste još uvijek u punom cvatu, vrijeme je ovo u kojem treba posaditi one vrste koje će nam prve nagovijestiti sljedeće proljeće.


Jesenska sadnja kupusnjača

S dolaskom jeseni, u povrtnjacima dolazi do „smjene“ kultura. Iako će u priobalju rajčice, a naročito patlidžani davati plodove sve do početka studenog, želimo li tijekom zime i sljedećeg proljeća uživati u vlastitom povrću, već od kolovoza započinjemo sa sadnjom kultura kojima zimske temperature nisu prepreka u rastu.


Lovor – ukras, začin i lijek

Lovor je vrsta koja se u priobalju od davnina koristila u hortikulturi, a danas ga često kao dekorativnu vrstu pronalazimo i u kontinentalnim područjima.


Šareni svijet ukrasnih tikvica

Ukrasne tikvice odavno su postale neizostavan ukras brojnih vrtova i balkona. I dok ćete sjeme njihovih „rođakinja“ – jestivih tikvica u trgovini pronaći na policama zajedno s ostalim povrtnim vrstama, ukrasne tikvice pronaći ćete među sjemenjem cvjetnih vrsta.


Kalendar radova u rujnu

Iako su dani sve kraći, u vrtu je još uvijek obilje radova koje treba obaviti. Posadite već sada neke lukovice proljetne cvatnje, započnite sa slaganjem kompostne hrpe, posadite i mnoge vrste povrća.