dalmatinski zvončić

Zvončić – campanula

Zvončić je biljka iz porodice Campanulaceae čije su obilježje cvjetovi zvonolikog oblika, makar neke sorte imaju i velike zvjezdaste cvjetove. Među zvončićima možemo pronaći vrste koje se uzgajaju kao dvogodišnje, a najveći je broj trajnica. Cvjetovi zvončića mogu biti jednostruki, polupuni i puni, a pojavljuju se između lipnja i kolovoza. Ako birate biljku za gredicu, koja je uz to i izvrsna za rez, odaberite C. persicifolia (60-90 cm) ili C. lactifolia (120-150 cm). Ako tražite biljku za kamenjaru, jedna od najpopularnijih je C. carpatica (25 cm). C. portenschlagiana ili dalmatinski zvončić je pak najniža vrsta, koja naraste svega 10-ak centimetara visine, a uzgaja se najčešće u suhozidima, što je i njegovo prirodno stanište.

 

Cvjetovi u različitim nijansama plave boje

Boja cvijeta: bijela, svijetloplava, plava, ljubičasta, ružičasta

Položaj i tlo: za uspješan uzgoj nužno je osigurati dobro odvodnjeno tlo. Ako je tlo kiselo, potrebna je korekcija pH dodavanjem vapna. Najbolje uspijeva na punom suncu, ili u djelomičnoj sjeni.

Zalijevanje: vrste na gredicama zalijevajte redovito, a one u kamenjaru štedljivije.

Razmnožavanje: dijeljenjem grumena u proljeće ili jesen, sjetvom sjemena ili u proljeće reznicama.

Primjena: za gredice, kamenjare, za sadnju u posude, za rez.

 

Savjet +

Zvončići su često na meti puževa, pa je potrebno zaštititi biljku.

Redovito uklanjajte ocvale cvjetove kako bi produžili cvatnju.

Biljke koje ste kupili u punom cvatu, vrlo će kratko biti tako lijepe. No ako se radi o trajnici, pričekajte sljedeću sezonu kada ćete uživati u svim fazama razvoja cvjetova i obilnoj cvatnji