japanska dunja

Japanska dunja – chaenomeles

Japanska dunja (Chaenomeles sp.) je, ovisno o sorti, patuljasti, mali ili srednje veliki listopadni grm, porijeklom iz Azije. U mnogim ćete knjigama  ovu vrstu pronaći pod nazivom Cydonia japonica, što je stari naziv vrste. Spada u porodicu ruža, lat. Rosaceae. Listovi su sjajni, tamnozeleni. Biljka je trnvita. Cvjetovi se pojavljuju u rano proljeće, prije listanja, a razdoblje cvatnje traje 10-14 dana. Boja cvijeta je bijela, ružičasta ili crvena. Nakon cvatnje, na biljci se razvijaju maleni, mirisni žuto–zeleni plodovi, jestivi, ali neukusni. Na biljci ostaju tijekom čitave zime.

Uzgaja se ili kao grm za soliternu sadnju ili za sadnju u skupinama. Može se koristiti i za niske neprohodne živice. Njome se mogu prekrivati i zidovi, budući naraste i više od 2,5 metara.  Glavne vrste su Chaenomeles speciosa i Chaenomeles japonica.

Uzgojni uvjeti

Položaj i tlo: uspijeva gotovo na svakom tipu vrtnog tla. Preferira dobro drenirana, umjereno plodna tla. Može rasti u djelomičnoj sjeni, no cvatnja je bogatija ako je biljka zasađena na sunčanom mjestu.

Zalijevanje: Ljeti za velikih vrućina zalijevajte redovito, pogotovo ako je biljka posađena u posudi.

Razmnožavanje: poluzrelim reznicama ljeti u hladnom klijalištu. Često se najniže grane zakorijene same, pa ih u jesen odvojite i presadite.

Primjena: za gredice, niske obrube,  za uzgoj u posudama.

Savjet +

Grm orezujte umjereno, neposredno nakon cvatnje. Grane koje se razviju tijekom godine, nose cvjetove sljedećeg proljeća. Biljkama kojima prekrivate zidove ljeti uklonite neželjene grane.