lobelija

Lobelija

Lobelija je omiljena vrsta iz porodice Lobeliaceae,  porijeklom iz tropskih područja. Iako rod lobelija obuhvaća mnoge vrste, od jednogodišnjih vrsta, trajnica i grmova, najinteresantnija i najčešća je Lobelia erinus, vrsta koja se u svojoj domovini uzgaja kao trajnica, dok je u našim je uvjetima u uzgoju kao jednogodišnja vrsta.L. erinus raste kao grmić, visine oko 15 cm, pa je naročito pogodna za sadnju na obrube gredica. Svojom dugotrajnom ljetnom cvatnjom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Cvjeta od lipnja do rujna.

Boja cvijeta: plava, ljubičasta, ružičasta, bijela.

Položaj i tlo: iako će uspijevati gotovo na svakom tipu tla, preporučljiva je sadnja na vlažnim tlima, bogatim organskom tvari. Iako najbolje uspijeva na punom suncu, dobrom će se pokazati i u djelomičnoj sjeni.

Zalijevanje: ljeti zalijevajte redovito i obilno. U nedostatku vlage, izostat će obilna cvatnja

Razmnožavanje: sjetvom sjemena u ožujku i travnju. Nakon razvoja biljke presadite na otvoreno, na razmak 15 cm.

Primjena: za gredice, kamenjare, obrube, viseće posude.

Savjet +

Kako bi ste potakli grmolik rast, pincirajte presadnice nakon što postignu visinu od 2,5 cm. Biljke sadite u skupinama. Bit će vam potrebno oko 45 biljaka za 1 m2.

Nakon što se previše razraste, sredinom ljeta cijelu biljku orežite na polovicu visine i dalje redovito njegujte. Za pospješivanje cvatnje biljku redovito prihranjujte tekućim hranjivima.