božikovina

Božikovina – biljka prekrasnog lista i crvenih bobica

Božikovina, vrsta latinskog naziva Ilex aquifolium, jedna je od, po mnogima, najljepših vrtnih biljaka, koja je atraktivna u svakom dijelu godine. Ipak, najatraktivnija je upravo zimi, pred Božić, kada se okiti brojnim zagasito crvenim bobicama.

Božikovina raste ili kao visoki grm ili kao stablo koje ćemo rezidbom održavati u formi i gabaritima koji odgovaraju prostoru našeg vrta. Pustimo li ju da slobodno raste, narasti će do 15 metara visine i 8 metara promjera, za što će joj trebati i do 30 godina polaganog rasta. Primjenjuje se za pojedinačnu sadnju, sadnju u skupinama, a od nje se formiraju i lijepe, neprobojne živice.

Uzgojni uvjeti

Božikovinu treba saditi na potpuno osunčanim ili djelomično zasjenjenim područjima, u dobro dreniranom tlu, bogatom organskom tvari. Izbjegavajte previše karbonatna tla. Može se saditi tijekom cijele godine, iako prednost treba dati jesenskoj sadnji, kako bi se biljka do proljeća dobro ukorijenila i kako bi u proljeće odmah krenula s novim rastom. Kod sadnje svakako obogatite tlo organskom tvari.

Sorte božikovine

Većina sorti božikovine je dvodomna, što znači da biljka na sebi stvara samo muške ili samo ženske cvjetove. Zato će za oplodnu, koja će rezultirati pojavom crvenih bobica biti potrebno posaditi barem jednu mušku biljku na nekoliko ženskih.

Postoje i neke samooplodne sorte, koje na sebi sadrže obje vrste cvjetova. Najpoznatija je Ilex aquifolium „J.C. van Tol“ koja za razliku od većine božikovina ima ovalne listove bez karakterističnih bodlji. Slična njoj je i Ilex aquifolium pyramidalis, također listova bez bodlji. I ove će sorte imati daleko više bobica u zimskom razdoblju, ako muška biljka raste negdje u blizini, ne nužno u istom vrtu.

Ostale sorte:

Ilex x altaclerensis Golden King (Ž): Listovi su tamnozeleni sa žutim rubom

Ilex x altaclerensis Lawsoniana (Ž): Listovi su prošarani, svijetlozeleni sa žutim mrljama

Ilex aquifolium Amber (Ž): Svijetlo zeleni listovi i plodovi narančaste boje

Ilex aquifolium Argentea Marginata (Ž): krem bijeli rub lista. Listovi najnazubljeniji od svih sorti

 

Njega tijekom rasta

Božikovina je vrsta koja, nakon što se dobro razraste, uglavnom neće zahtijevati neku pretjeranu njegu. Mlade biljke redovito zalijevajte tijekom ljeta kako bi se spriječilo isušivanje korijenove bale, time i propadanje cijele biljke.

U proljeće biljku prihranite sporoopuštajućim gnojivima koji će zadovoljiti potrebe biljke za hranjivima tijekom cijele sezone rasta. Ako je biljku potrebno orezati, možete to učiniti tijekom cijele godine, iako je najbolje razdoblje za to proljeće, kako bi do ljeta i razdoblja cvatnje biljka razvila nove izboje.