kroton

Kroton – pjegavi lovor ili aukuba

Kada bi smo među ukrasnim grmljem birali dekorativnu, a u isto vrijeme iznimno otpornu vrstu, vrtni kroton ili pjegavi lovor nikako ne bi smo smjeli izostaviti.

Ova zimzelena vrsta, latinskog naziva „Aucuba japonica“ idealna je za sadnju u sjenovitim dijelovima vrta, gdje će na rahlom, organskom tvari bogatom tlu, pronaći svoje idealno stanište. Na sunčanim položajima neće tako dobro uspijevati. U najtoplijem dijelu godine, kada sunce nemilosrdno prži, listovi će stalno biti smeđi, uvijeni, puni opržotina.

Raste u obliku grma koji može doseći promjer i veći od 4 metra, dok u visinu naraste do 2 metra. Odlična je vrsta za uzgoj u gradu, s obzirom da odlično podnosi zagađen zrak. Njena bitna odlika je i da je uglavnom lišena napada biljnih bolesti i štetnika.

Iako je tolerantna i prema nedostatku vlage, ipak će najljepša biti ako se redovito zalijeva. U razdobljima s nedostatkom vlage, listovi neće biti tako atraktivni, sjajni i cijela biljka će izgledati uvenulo.

Crvene bobice zimi

Glavna uresna vrijednost aukube su njezini veliki sjajni listovi koji mogu biti dugi i do 20 cm, a niz sorti nudi različite boje lišća u rasponu od tamno zelene, dok su najčešće sorte prošaranih listova. Najpopularnija sorta je Aucuba japonica “Crotonifolia”. Većina sorti je jednodomna, odnosno na sebi nose ili muške ili ženske cvjetove dok postoje i one dvodomne na kojima su zastupljena oba cvijeta. Cvijet je sitan i neugledan,  a nakon oprašivanja iz njega se razvije do 1 cm duga, jarko crvena boba koja se pojavljuje u jesen i na stabljici obično ostaje cijelu zimu. Omiljena su hrana pticama, pogotovo u zimskom razdoblju.

 

Uobičajena je njena sadnja kao soliternog grma u blizini višeg drveća koje daje nužno potrebnu sjenu, a od nje se mogu formirati i lijepe, slobodno rastuće živice. Moguće je i uzgoj u većim posudama, koje je onda zimi potrebno omotati zaštitnim materijalom kako ne bi došlo do smrzavanja korijena. On što nikako ne podnosi jest često i obilno orezivanje. Eventualno previše razbujale biljke orežite svakih nekoliko godina, najbolje početkom proljeća.

Razmnožavanje u vodi

Orezane grančice iskoristite za razmnožavanje krotona. Iako će se kao i većina grmlja, uspješno razmnožiti poludrvenastim reznicama sredinom ljeta, najjednostavniji način razmnožavanja je u vodi. Dovoljno je granu dužine 15-20 centimetara staviti u posudu s vodom, pri tom je možda i kombinirajući kao ukras nekom rezanom cvijeću. Vrlo brzo, već za 10-ak dana primijetit ćete pojavu brojnih korjenčića, koji će se s duljim stajanjem u vodi u potpunosti razviti.

Tada biljku presadite u hranjiv supstrat, u početku idealno u posudi u kojoj će se razvijati do konačne sadnje na stalno mjesto.

Plodovi su toksični

Iako je malo vjerojatno da će netko posegnuti za konzumacijom svježeg lišća ili biljnih dijelova, budite na oprezu u vrijeme stvaranja crvenih bobica, kako djeca privučena bojom ne bi iste konzumirala. Svi dijelovi aukube su blago toksični i mogu uzrokovati blage želučane tegobe ako se progutaju.