Perunika

Perunike (lat. Iris) su omiljene cvjetnice koje pripadaju porodice Iridaceae, zajedno s gladiolama i šafranima. Perunika je 2000. godine proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom. Latinski naziv potječe od imena grčke božice duge (Irida), dok hrvatski naziv dolazi od imena staroslavenskog boga Peruna.  Kod nas se mogu pronaći brojne samonikle vrste, poput hrvatske perunike (lat. Iris croatica).

Perunike u osnovi dijelimo u dvije osnovne skupine. U prvoj su tzv. rizomatske perunike, koje imaju zadebljanu podzemnu stabljiku tzv. rizom, a  drugu su skupinu čine lukovičaste perunike. Rizomatske perunike često nazivamo i bradatima, zbog nakupine sitnih dlačica unutar cvijeta. Najpoznatiji predstavnik je Iris germanica, visine i do 1 metra.

U obje ove skupine nalazimo brojne sorte različitih visina i boje cvijeta.

Lukovičaste perunike nešto su niže od rizomatskih. Dijelimo ih na one niskog rasta (rane) čija je visina svega 15-20 centimetara pa su pogodne za uzgoj u kamenjari ili u teglama. Niska perunika, Iris reticulata prva počinje s cvatnjom, već početkom ožujka, čim malo zatopli. Često se prodaje u teglama, tik pred cvatnju, kao idealan ukras doma u vrijeme Uskrsa.

Viša “rođakinja” lukovičaste perunike, “Iris hollandica” visine je oko 60 cm, a s cvatnjom započinje u svibnju i lipnju.

Boja cvijeta može biti bijela, žuta, ljubičasta, plava, a postoje i dvobojne perunike.

Uzgoj perunika

Položaj i tlo: perunikama treba osigurati dobro odvodnjeno tlo na osunčanom položaju.

Zalijevanje: redovito zalijevanje ljeti je nužno.

Razmnožavanje: rizomatske perunike dijeljenjem rizoma u jesen. Rizom se jednostavno podijeli na nekoliko dijelova. Pazite pri tom da svaki dio ima neoštećen korijen i listove. Listove prikratite na 10 cm. Lukovičaste perunike razmnožavamo lukovicama koje se razvijaju na mjestu gdje su jednom posađene.

Primjena: za gredice, kamenjare, za sadnju uz vodene površine, za rez, sadnju u posudama. Više sorte posadite u pozadinu gredice, kako visinom ne bi zasjenila niže biljke.

Napomena: teška tla prije sadnje treba korigirati dodavanjem pijeska kako bi se spriječilo truljenje. Lukovičastim sortama lišće odrežite tek nakon što požuti. Sočnim, mesnatim listovima perunike, rado se goste puževi, pa njihovu prisutnost otkrijte na vrijeme i krenite u njihovo suzbijanje.