abutilon

Abutilon – lipica

Ako tražite neobičnu biljku koja obilno cvjeta, odaberite abutilon, biljku iz porodice Malvaceae. Ovaj srednje-visoki  zimzeleni ili poluzimzeleni grm sigurno će vas oduševiti. Uzgoj abutilona na otvorenom moguće je u umjerenom klimatu, na našem priobalju i otocima. Ovisno o sorti, preživjet će i kraća razdoblja mraza. Idealno mjesto za njegov uzgoj je uz zid orijentiran ka jugu ili zapadu, a koji će ga štititi od vjetra. Ipak, kako se radi o krhkoj biljci, potrebno je uz njega postaviti i potporanj kako se biljka ne bi savijala. Ovisno o sorti naraste do oko 2 metra. Prekrasni zvonasti cvjetovi raznih boja sukcesivno se otvaraju gotovo kroz cijelu godinu. Ipak, razdoblje pune cvatnje traje od svibnja do listopada. Listovi abutilona su nalik listovima javora. Najpoznatija vrsta je A. suntense s brojnim sortama.

Cvjetovi različitih boja

Boja cvijeta: žuta, bijela, ljubičasta, ružičasta. Cvjetovi mogu biti jednobojni ili višebojni, najčešće s izraženim prašnicima.

Položaj i tlo: Uspijeva gotovo na svakom tipu tla koje je dobro drenirano. Zaostajanje suvišne vode u zoni korijena dovodi do nepovratnih oštećenja. Najbolje ga je posaditi na polusjenovitim položajima, a u potpunoj sjeni će slabije rasti i biti podložan napadu štetnika.

Zalijevanje: Tijekom ljeta je potrebno obilno zalijevanje, pogotovo ako je biljka posađena u tegli. Zimi biljke u posudama zalijevajte umjereno, tek toliko da supstrat ne bude potpuno suh.

Razmnožavanje: zrelim reznicama ljeti.

Savjet +

Kako bi postigli što razgranatiji oblik, mladoj biljci otkinite vrh. Time ćete potaći razvijanje postranih izboja.

Ukoliko živite u kontinentalnom području s čestim mrazovima, lipicu možete uzgajati i u posudi koju ćete u hladnom dijelu godine smjestiti u negrijano stubište ili kakav drugi svijetao prostor. U proljeće, kada prođe opasnost od mrazova, biljku iznesite vani.

Biljke posađene u vrtu malčirajte u rano proljeće, kako bi spriječili rast trave, isušivanje biljke te kako bi tlo obogatili organskom tvari.