bambus

Bambus – lijep, ali i invazivan

Bambus je jedna od vrsta koju mnogi koriste za sadnju u svojim vrtovima, najčešće za stvaranje guste pregrade kojom za kratko vrijeme postižu intimnost prostora ili pak kao biljku koja će naglasiti pojedini dio vrta, pogotovo ako je uz bambus postavljena i rasvjeta.

Bambus možete uzgajati i u posudi na balkonu, ali u tom slučaju zbog brzog rasta, posuda mora biti dovoljno velika, kako ne bi ste trebali biljku presađivati često.

Bambusi su zimzelene biljke, vrlo brzog rasta, koje pripadaju porodici trava (lat. Poaceae). Najbolje uspijevaju u vlažnom, organskom tvari bogatom, dobro dreniranom tlu, na punom suncu no podnose i blagu sjenu. Iako su prilagodljivi spram pH reakcije tla, ipak bolje uspijevaju u kiselim tlima.

Bambus ima podzemne stabljike – rizome, kojima se razmnožava. No zahvaljujući rizomima, bambus može vrlo brzo postati i invazivna biljka, koja će prerasti područje na kojem smo početno planirali njihov uzgoj. Zato je potrebno redovito štihačom presijecati zonu izvan koje ne želimo rast bambusa, a sve odsječene rizome povaditi. Dobar način kontrole rasta bambusa jest njihova sadnja u velike plastične posude koje se onda cijele ukapaju u tlo. Moguće je i postavljanje plastičnih membrana s obje strane jarka u kojem se bambusi sade.

Zlatni i crni bambus

Iako bambusa ima raznih, međusobno različitih u visini, obliku i boji lista, boji stabljike, u vrtove se najčešće sade vrste roda Phyllostachys. To je rod azijskih bambusa, uglavnom porijeklom iz Kine. Mnoge se vrste ovog roda agresivno šire podzemnim rizomima i mogu uzrokovati probleme u vrtu. Najčešće sorte narastu do oko 5 metara visine, iako ima onih koje narastu i više od 30 metara.

Najpoznatiji je zlatni bambus (lat. Phyllostachys aurea), čiji izdanci najprije imaju žuto – zelenu boju, da bi sa starenjem boja postajala zlatno – žuta. Crni bambus (Phyllostachys nigra) odlikuju uspravne stabljike, koje su na početku rasta zelene, a sa starenjem poprimaju tamno smeđu, gotovo pa crnu boju. Kako se tijekom godine stalno razvijaju nove mladice, u jednom busenu stalno imamo prisutne zelene i crne stabljike, što pruža osobito lijepu sliku.

U vrtu posađeni bambus uvijek će pronaći neki izvor hranjiva, dok će bambusima u loncu biti potrebna redovita prihrana, tijekom razdoblja intenzivnog rasta, od proljeća do u jesen. Najbolje je prihranjivati sporo-otpuštajućim granuliranim gnojivima, koja će osigurati dovoljno hranjiva u razdoblju rasta.

Savjet +

Ako uzgajate bambus u tegli na balkonu, ne zaboravite ga redovito zalijevati ljeti. Ponekad i po nekoliko puta. Također se pripremite na često pometanje balkona, s obzirom da tijekom razvoja stabljike, dolazi do odbacivanja malih, suhih listića.