gnojidba sobnog bilja

Gnojidba sobnih biljaka

Za razliku od biljaka posađenih u vrtu, koje će pružajući korijenje u dublje slojeve uvijek pronaći barem minimum hranjivih tvari, sobne biljke čiji je korijen ograničen veličinom posude, moramo redovito prihranjivati kako bi ostale bujne i zdrave.

Pri tom imajte na umu kako nije svejedno koju vrstu biljaka prihranjujemo, a nije svejedno ni vrijeme u kojem to činimo. Velike su razlike u prihranjivanju vrsta ukrasnog lišća i cvatućih sobnih biljaka, baš kao i prihrane u vrijeme intenzivnog rasta od proljeća do jeseni ili pak zimi kada većina biljaka miruje.

Gnojidba biljaka ukrasnog lišća

Za bujno, zeleno lišće, najzaslužniji je dušik (N), pa stoga biljke koje uzgajamo zbog ukrasnih listova trebaju prihranu gnojivima s većim udjelom dušika. Najbolje je koristiti tekuća gnojiva, koja se u preporučenim omjerima miješaju s vodom. Imate li priliku, kao vodu koristite kišnicu ili barem odstajalu vodu. Gnojivima na bazi dušika prihranjujte lisnato bilje od proljeća do u jesen svaka dva tjedna, a zimi prihranu potpuno obustavite.

Kaktusi i sukulenti

Kaktus u cvatnji

Iako im je svojstveno da rastu u siromašnim tlima, kaktusi i sukulenti će procvjetati samo ako se pravilno prihranjuju. Izbjegavajte hranjiva za druge biljne vrste koja sadrže previše dušika, već odaberite ona, specijalno formulirana za kaktuse. Kaktuse prihranjujte svaka dva tjedna tijekom proljeća i ljeta.

Orhideje

 

Orhideje mogu propasti ako ih prihranjujemo previše, posebno ako koristimo gnojiva namijenjena gnojidbi cvatućih sobnih biljaka. Primjenjujete li takva, dozu smanjite na pola ili čak četvrtinu preporučene doze. Svakako je preporučljivo koristiti specijalno izbalansirana gnojiva namijenjena prihrani orhideja. Takva gnojiva mogu biti tekuća ili u štapićima koja hranjive tvari otpuštaju tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Cvatuće biljke

afrička ljubičicaOvisno o kojim se vrstama cvatućih sobnih biljaka radi, primjenjujemo odgovarajuća gnojiva. Primjerice Afrička ljubičica, gardenije ili azaleje, uspijevaju u kiselim tlima, pa se i za njihovu gnojidbu koriste gnojiva koja će osim hranjivim tvari biljaka dodatno i zakiseliti tlo. Druge pak vrste cvatućih sobnih biljaka, poput anturijuma ili klivije, zahtijevaju gnojidbu standardnim gnojivima za cvatuće biljke, koja sadrže veće količine kalija i fosfora u odnosu na dušik.

Biljke mesožderke

gnojidba mesožderkiOve zanimljive vrste, u prirodi žive na tlima izuzetno siromašnima hranjivim tvarima. Zato su mesožderke razvile posebne organe s pomoću kojih hvataju kukce, te enzime s pomoću kojih plijen razgrađuju. Upravo razgradnjom muha i drugih sitnih organizama koje ulove, osiguravaju sebi dovoljne količine hranjiva, pa im dodatna prihrana nije potrebna.