Amaranthus caudatus

Šćir ili lisičji rep – Amaranthus

Šćir je polu otporna trajnica porijeklom iz toplijih područja, koja se kod nas uglavnom uzgaja kao jednogodišnja vrsta. Pripada porodici Amaranthaceae. Postoji oko 60 sorti ovog roda, od kojih se mnoge koriste za ishranu ljudi, ali i kao ukrasne biljke koje su krasile još starinske vrtove naših baka.

A. caudatus (lisičji rep) vrsta je koju odlikuju dugi klasovi sitnih cvjetića ljubičaste ili zlatnožute boje. Sličan je mačjem repu (Acalypha hispida).  Amaranthus tricolor je zanimljiv zbog lijepih listova dužine oko 10 centimetara, raznih boja. Donji su listovi zeleni ili tamnocrveni, dok su oni pri vrhu blijedo žute, žute ili vinsko crvene boje, ovisno o sorti. Postoje i sorte višebojnih listova. Nerijetko bi ste mogli zaključiti kako se radi o Božićnoj zvijezdi, zbog sličnosti u obliku i boji listova. Vrste ukrasnog lista cvjetaju sitnim i neuglednim cvjetovima od lipnja do listopada. Biljka naraste u visinu oko 1 metra, A caudatus i više od toga.

Amarant je danas i cijenjena žitarica, čije je zrno, nalik zrnu prosa, prepuno proteina i mikro nutrijenata poput  mangana, željeza, kalcija, selena i drugih. Samo 100 grama ove žitarice dnevno, zadovoljit će polovinu dnevnih potreba za ovim elementima. Listovi nekih sorti (A. gangeticus) su jestivi, okusom vrlo slični špinatu, zbog čega vrstu i nazivaju “crveni špinat”.

Uzgojni uvjeti

Položaj i tlo: uzgaja se na vlažnim, humusnim tlima na punom suncu. Ne uspijeva na kiselim tlima, pa ako je tlo u vašem vrtu takvo, korigirajte ga dodavanjem vapna.

Zalijevanje: u vrijeme intenzivnog rasta od proljeća do jeseni zalijevajte obilno, a zimi štedljivo.

Razmnožavanje: sredinom proljeća posijte sjeme u zaštićeni prostor. Niče pri temperaturi od 21 stupanj C. Na otvoreno se presađuje kada prođe opasnost od mraza.  Razmnožava se i stabljičnim reznicama u proljeće.

Primjena: za sadnju na gredici, za terase, prozorske sandučiće ili zimske vrtove.

Savjet +

Odraslim biljkama osigurajte potporanj, pogotovo vrsti A. caudatus, kako se pod teretom cvjetnih klasova ne bi slomila. Šćir ćete često pronaći i samoniklog, s obzirom da sitne sjemenke vjetar raznosi na velike udaljenosti.