pakujac

Pakujac ili kolumbina – nježan i krhak, ali izdržljiv

Pakujac ili kolumbina biljka je starih seoskih vrtova. Spada u porodicu Ranunculaceae. Odlikuju ju listovi nalik onima u paprati te zanimljivi cvjetovi.

Cvjeta od travnja do  lipnja, no cvjetovi su nažalost kratkotrajni. Kako bi se cvatnja produžila treba redovito uklanjati ocvale cvjetove. Nakon što prestane sa cvatnjom, biljka postane neugledna, pa valja brižljivo birati mjesto na kojem ćemo ju saditi. Na gredici uvijek dolazi u njenu pozadinu. Najpoznatije vrste su A.vulgaris (60-90 cm), te A. hybrida  (45-90 cm) s brojnim sortama raznih boja cvijeta. Zimi nadzemni dijelovi odumiru, pa označite mjesto na kojem je posađena, kako ju u proljeće ne bi okopavanjem oštetili.

Boja i oblik cvijeta: bijela, crvena, ružičasta, plava. Najčešće su sorte višebojnih cvjetova. Cvjetovi su zvonasti, a kod nekih se sorti pojavljuju u grozdovima

Uzgojni uvjeti

Položaj i tlo: najbolje uspijeva ako je posađena na hranjivom, dobro odvodnjenom tlu. Uspijeva na punom suncu ili u djelomičnoj sjeni.

Zalijevanje: za sušnog vremena zalijevajte obilno.

Razmnožavanje: u travnju i svibnju sjetva sjemena. Nakon razvoja prvog para pravih listova biljčice presadite u pojedinačne posude. U jesen se razvijene biljke sade na gredicu. Često se u vrtu biljka i sama zasijava, pa niknule biljčice presadite na željeno mjesto.

Primjena: za gredice, kamenjare, za sadnju u posude, za rez.

Savjet +

Ovoj biljci izrazito pogoduje malčiranje uz korijen. Svake jeseni biljku porežite skoro do razine tla. Listove često napadaju lisni mineri, ali uglavnom ne u tolikoj mjeri da bi naštetilo biljci. Pakujac je vrlo otrovna biljka, pa nikako nemojte konzumirati njene dijelove.