opuncija

Opuncija – indijska smokva

Naše su priobalje i otoci prepuni izuzetno lijepih samoniklih vrsta koje ljepotu krajoliku daju tijekom cijele godine. Neke su vrste lijepe zbog svog lista, stabljike, dok mnoge među njima cvjetaju prekrasnim cvjetovima iz kojih se kasnije razvija plod, nerijetko jestiv. Svima je zajedničko da uspijevaju u surovim uvjetima, ljeti pod jakom pripekom, a zimi pod hladnim udarima bure koja za sobom nosi i čestice soli.

Među tim je vrstama mnogo onih od kojih su zahvaljujući oplemenjivačkom radu dobivene mnoge nove, kultivirane sorte koje su u uzgoju kao ukrasne vrste u našim vrtovima, na terasama. Jedna od njih je i opuncija.

Jestiv plod

Među opuncijama u našem je priobalju česta samonikla vrsta Opuntia ficus indica – ili indijska smokva, trajnica grmolikog rasta, građena od više plosnatih stabljičnih članaka (kladodija) dužine 20-30 centimetara. Posebno se ističe ljeti kada se okiti brojnim žutim cvjetovima iz kojih se do u jesen razviju ljubičasti plodovi prepuni sjemenki. Ovi su plodovi jestivi, no u njihovoj berbi i konzumaciji treba biti posebno oprezan. Naime, svi dijelovi biljke prekriveni su nakupinama sitnih bodlji koje se lako zarivaju u kožu, a teško se uklanjaju.

Plodovi se mogu jesti sirovi, a od njih se može spremati i marmelada.

Osim ovih samoniklih sorti, u uzgoju postoje i kultivirane, pa je danas u našim trgovinama moguće kupiti ove plodove, koji su za razliku od plodova samoniklih sorti veći i bez bodlji.  Talijani od kladodija (dijelova stabljike) spravljaju razne umake ili ih jednostavno pohaju.

Opuncija je jedna od biljaka koje nose narodni naziv „Svekrvin jezik“.

Uzgoj na siromašnim tlima

Uspijeva na pjeskovitim, hranjivima siromašnim tlima koja su cijeli dan okupana suncem. Na zasjenjenim položajima će uspijevati, ali će vrlo vjerojatno izostati cvatnja. Zalijevanje nije potrebno, s obzirom da u vlažnom dijelu godine u svojoj stabljici pohranjuje dovoljne količine vode kako bi bez problema podnijela i višemjesečnu sušu.

Ako imate dovoljno velik vrt, pogotovo ako u njemu prevladava kamen, možda ćete se odlučiti upravo za sadnju ove vrste. Ipak, imate li malu djecu, sadnja nije preporučljiva.