Krizanteme u loncima

Već dugo su krizanteme u loncima nezaobilazna jesenska dekoracija čija je glavna prednost bujna cvatnja i mogućnost uzgoja kroz više godina. Osim na grobljima, čest su ures vrtova, terasa, gdje se vrlo lijepo kombiniraju sa mnogim drugim vrstama, karakterističnim za jesensko – zimsko razdoblje.

Krizanteme u teglama u prodaji se pojavljuju već krajem rujna. Kod kupovine uvijek birajte zdrave biljke. Obratite pozornost na listiće. Oni trebaju biti zeleni, bez smeđih i bijelih mrljica po sebi, a koje ukazuju na prisutnost biljnih bolesti i štetnika.

Iako rascvjetale biljke izgledaju primamljivo, ipak birajte one koje imaju  tek nekoliko otvorenih cvjetova, ali zato mnoštvo pupova. Na taj ćete način duže uživati u bogatoj cvatnji.

Smještaj na osunčanom položaju

Na osunčanom mjestu na balkonu, uz pažljivo zalijevanje i redovito prihranjivanje, oduševljavat će vas obilnom cvatnjom do u kasnu jesen. U zalijevanju ipak ne treba pretjeravati, jer zadržavanje suvišne vode u zoni korijena dovodi do naglog i nepovratnog propadanja biljke. Zato nikada ne dopustite da se u podlošku tegle zadržava voda.

Kod presađivanja u vrt, tlu na mjestu sadnje dodajte pijeska, ukoliko je ono teško, glinasto.

Što nakon cvatnje?

Nakon što ocvate, nikako  ju ne bacajte, jer ju jednostavno možete sačuvati za sljedeću godinu, a od nje također dobiti i nekoliko novih biljaka.

I dok se u područjima s blagim zimama, odmah po cvatnji biljke prikrate na 10-15 centimetra, u područjima sa jačim mrazovima biljke se orezuju tek u proljeće. Odrezane grančice najbolje je spaliti kako bi se spriječilo širenje bolesti. Nove biljke uzgojit ćete od mladih izdanaka sljedećeg proljeća.

U svakom slučaju, bilo orezanu ili ne, krizantemu nakon cvatnje presadite na zaštićeno mjesto u vrtu. Idealan je blago sjenovit položaj, dovoljno udaljen od drveća i većih grmova jakog korijenovog sustava.

Možete ju presaditi i u neku veću posudu, te držati u hladnoj (oko 5 stupnjeva C), ali svijetloj prostoriji.

U proljeće sljedeće godine potjerat će brojne izboje od kojih nakon što porastu uzimamo reznice veličine 5-6 centimetara, koje sadimo u mješavinu treseta i pijeska.