Obilje svibanjskih radova

RADOVI NA OTVORENOM

POVRTNJAK

KONTINENTALNO PODRUČJE
Sije se: mrkva, peršin, celer, blitva, cikla, grah mahunar, slanutak, tikvica, krastavac, dinja, lubenica, kupus-kasni, kelj-kasni, cvjetača-kasna, raštika, poriluk, salata
Sadi se: kupus, kelj, celer, rajčica, paprika, patlidžan, tikvica, krastavac, dinja, lubenica, poriluk

MEDITERANSKO PODRUČJE
sije se: mrkva, peršin, celer, blitva, cikla, grah mahunar, tikvice, dinje, krastavci, lubenice, kupus, korabica, salata
sadi se: kupus, salata, celer, rajčica​, paprika, patlidžan, tikvica, krastavac, dinja, lubenica

RADOVI U POVRTNJAKU
– okopavanje
– plijevljenje
– postavljanje potpornja uz rajčicu, krastavac
– pinciranje rajčice
zalijevanje
– zaštita od bolesti i štetnika

UKRASNI VRT

• U svibnju se nastavlja sjetva jednogodišnjeg cvijeća. Osim na zaštićenim položajima, sjetvu možete obaviti i na otvorenom, pogotovo u primorju gdje su svibanjske temperature  idealne za nicanje i rast zasijanog sjemena.

• Osim jednogodišnjih vrsta, pravo je vrijeme i za sjetvu samoniklih trajnica, kao npr. plućnjaka, ljubice i drugih.

• S gredica i vrtnih puteljaka redovito uklanjajte korove, koje će ukoliko se previše razrastu kasnije biti teško ukloniti.

• Kako bi biljke što pravilnije iskorištavale vodu, redovito okopavajte gredice i površine oko grmova, stabala. Razbijanjem pokorice spriječit ćete gubitak vode iz tla.

• U svibnju možete orezati grmove koji su cvjetali krajem zime i u rano proljeće, u prvom redu forziciju (Forsythia) i zimski jasmin (Jasminum nudiflorum).

• Od svibnja pa sve do sredine ljeta možete razmnožavati čuvarkuću (Sempervirum). Otkinite razvijene lisne rozete i posadite ih u mješavinu supstrata namijenjenog za sadnju kaktusa. Kroz vrlo kratko vrijeme će se ukorijeniti pa ih možete presaditi u lončiće ili njima popuniti kamenjaru ili suhozid.

• Suncokret je vrsta koja ljeti uljepšava naše vrtove i terase. Posebno su lijep prizor suncokreti posađeni u lijepim glinenim posudama. Svibanj je krajnji rok u kojem treba zasijati ovu omiljenu vrstu. Kupite sjeme niskih sorti koje neće narasti više od 60 centimetara, kao što su «Pacino», «Sunspot» ili vrstu duplog cvijeta «Teddy bear». Osigurajte dovoljno velik, stabilan lonac koji će podnijeti težinu suncokreta. Posudu ispunite supstratom i posijte nekoliko sjemenki. Prekrijte ih 1 centimetar debelim slojem supstrata. Uz primjerenu njegu, sjemenke će brzo niknuti, a vi ćete ovog ljeta uživati u prekrasnim žutim suncokretima.

• Niste li do sada, još uvijek možete posaditi gladiole i dalije

• Mnoge su trajnice već poprilično porasle, pa je vrijeme da oko onih visokih vrsta kakve su npr. kokotić, vučjak i druge, postavite potpornje kako se biljke ne bi savijale pod teretom visokih cvjetova kojima će se ubrzo okititi

• Ako ste sačuvali prošlogodišnje krizanteme, u svibnju možete započeti s uzimanjem reznica, koje će se u propusnom supstratu brzo ukorijeniti. Nakon što se ukorijene posadite po nekoliko biljaka u lonac. Biljke redovito pincirajte kako bi postigli grmolik rast. Uz malo njege ove ćete jeseni imati dovoljan broj biljaka kojima ćete uljepšati svoj vrt ili ukrasiti grobove svojih najmilijih

• Niskim pokrivačima tla koji su već cvjetali, uklonite ocvale cvjetove kako bi se potakao rast novih izboja, a time biljka dobila lijepu, zbijenu formu

• S povišenjem temperature zraka, na žalost dolazi i do pojačane pojave bolesti i štetnika. Redovito pregledavajte zdravstveno stanje bilja i na vrijeme krenite sa suzbijanjem štetočina

• Cijepljene ruže u kasno proljeće razvijaju divlje izdanke koje treba na vrijeme ukloniti. Nije dovoljno odrezati ih iznad površine, već treba tlo oko ruže odgrnuti i izdanak odrezati u korijenu.  Ružama koje su ocvale uklonite osušene cvjetove kako bi spriječili tvorbu šipka. Na ovaj ćete način potaći ružu na ponovnu cvatnju

• Vrijeme je da započnete s redovitim prihranjivanjem svog bilja u vrtu i na terasi, a koje sada intenzivno raste

Malčiranjem gredica tijekom ljeta ćete štedjeti značajne količine vode, a u isto vrijeme ćete spriječiti invaziju korova na gredici, te tako prištedjeti vrijeme potrebno za njegovo uklanjanje. Zato sada uložite malo vremena i razastrite sloj malča na cvjetne gredice ili pod grmove

• U svibnju se intenzitet košnje travnjaka povećava. Biti će potrebno travnjak kositi barem jednom tjedno. Ujedno je potrebno i redovito navodnjavanje. Korovi se na travnjacima ubrzano šire, pa ih na vrijeme suzbijte. Na manjim površinama mehanički – čupanjem, dok će na većim površinama biti potrebo upotrijebiti kakav selektivni herbicid.

• S porastom temperatura pojačava se intenzitet zalijevanja biljaka u vrtu i na terasi. U većini će krajeva svakodnevno zalijevanje biti nužno. Posebnu skrb treba voditi o mladim, tek posađenim biljkama.

svibanj PTICE U VRTUPtičice u vrtu će vam biti zahvalne ako u vrtu postavite plitice u koje ćete redovito nadolijevati svježu vodu.

SOBNO BILJE

Obilnije zalijevanje

Tijekom zime većinu smo lončanica zalijevali tek toliko da supstrat bude vlažan. No s dolaskom toplijih dana i ulaskom u punu vegetaciju i vaše biljke zahtijevaju obilnije zalijevanje.
Ipak, imajte na umu kako će vaše lončanice lakše podnijeti kratkotrajnu zasušenost nego preveliku količinu vode. Obješeni listovi ukazat će vam na manjak vode i zalijevanjem će se biljka brzo oporaviti. Prekomjerno zalijevanje uz zaostajanje vode u podlošku ili ukrasnoj posudi, dovest će do truljenja korijena i propadanja cijele biljke.

Presađene biljke ne treba prihranjivati

Svježe presađene biljke ne treba prihranjivati prvih mjesec i po, budući supstrat sadrži dovoljne količine hranjiva za početan rast.
Nakon toga započnite s redovitom prihranom. Ne zaboravite, kako lisnate i cvatuće biljke ne prihranjujemo istim hranjivima.

Čišćenje biljaka

U proljeće je sa sobnih biljaka potrebno ukloniti prašinu koja se tijekom zime nataložila na listovima. Nekim će vrstama odgovarati blago tuširanje mlakom vodom, dok će onim vrstama dlakavih listova biti dovoljno brisanje finom četkicom.

Potpuni sjaj listova postići ćete poliranjem listova. Za to koristite specijalna sjajila, a izbjegavajte ona iz domaće radinosti poput piva, mlijeka i sl.

Orezivanje lončanica

Tijekom zime mnoge su se sobne lončanice zbog nedostatka svjetla izdužile, pa će ih sada biti potrebno orezati. Najbolje je to učiniti u travnju kako bi se s kretanjem u vegetaciju potakao rast novih izboja.
Ne postoji neko jednostavno pravilo kojim bi odredili način rezanja svih vrsta. Tako će nekima biti potrebno tek podrezati uvele i oštećene izboje, dok će drugima trebati ograničiti rast i odrezati ih drastičnije.

Presađivanje ocvalih lončanica u vrt

Mnoge vrste cvatućih lončanica koje su tijekom zime ukrašavale naše domove, sada možemo presaditi u vrt. Primjerice jaglac koji nam je svojim cvjetovima zimu učinio vedrijom sasvim će dobro uspijevati presadite li ga na polusjenovito mjesto u vrtu.
I ciklame koje već pomalo izgledaju otužno treba premjestiti u vrt gdje ih do ljeta i presađivanja u svjež supstrat treba tek umjereno zalijevati. U vrt premjestite i azaleju, gardeniju.

Klivija u cvatu

U svibnju će nas svojim cvjetovima razveseliti klivija. Kako cvatnja ne bi previše iscrpila biljku, pomognite joj prihranjivanjem gnojivima za cvatuće sobno bilje. Cvjetnu stapku odrežite nakon što se posuše svi cvjetovi na njoj, a kako bi spriječili nepotrebno stvaranje sjemena i time iscrpljivanje biljke.

Razmnožavanje sobnog bilja

Proljeće je i vrijeme idealno za razmnožavanje većine sobnog bilja. Kod presađivanja možete dijeljenjem razmnožiti primjerice spatifilum, anturijum ili paprati.
Iz lisnih reznica uzgojit ćete novu afričku ljubicu, peperomiju. Neki će se odlučiti i za tehniku margotiranja, naročito pogodnu za razmnožavanje gumijevca (Ficus elastica). Ipak, većinu je vrsta najlakše razmnožiti stabljičnim reznicama. Pokušajte na ovaj način uzgojiti fuksiju, kroton, sobnu lozicu. Iz sjemena možete uzgojiti kaktuse.

Lisnim reznicama razmnožite sablju.

Oprez! Bolesti i štetnici vrebaju!

štetnici na sobnom biljuS dolaskom toplijih dana dolazi i do jače pojave bolesti i štetnika, koji za samo nekoliko dana mogu u potpunosti uništiti naše zelene «ljubimce».
Zato redovito kontrolirajte zdravstveno stanje biljaka i na vrijeme primijenite zaštitne mjere. Kod blažih napada pomoći će neka biološka sredstva (razni biljni pripravci), dok će za jačih napada biti nužno primijeniti kemijska sredstva. O tome koja upotrijebiti, posavjetujte se sa stručnjakom u poljoprivrednoj ljekarni koji će na temelju uzorka lista ili grančice ustanoviti uzročnika, te odrediti odgovarajuću mjeru zaštite.