Biljnim pripravcima protiv bolesti i štetnika

Bez kvalitetne biljne zaštite nema ni kvalitetnog uzgoja poljoprivrednih kultura. Osim klasičnim sredstvima (pesticidima), biljkama možemo pružiti zaštitu od napada bolesti i štetnika raznim prirodnim sredstvima.


Danas smo sve više svjesni činjenice o štetnom djelovanju pesticida na okoliš. Nestručnom primjenom, uz primjenu sredstava u koncentracijama i nekoliko puta većim od dopuštenih dolazi do značajnih poremetnji u eko sustavu. Stoga je danas sve više onih koji se protiv biljnih bolesti i štetnika bore prirodnim sredstvima. Danas su biljni pripravci sve popularniji, pogotovo među vrtlarima amaterima.

Neki od tih pripravaka zbog intenzivnog mirisa djeluju odbijajuće na napad štetnika (tzv. repelenti), dok drugi djeluju direktno na njih. Redovitom primjenom djeluju na vitalnost kulturne biljke, te joj na taj način pomažu da se sama obrani od napada bolesti i štetnika. U tome i jest njihova najveća vrijednost. Za njihovu pripremu koristimo mnoge korove, ljekovito bilje, ali i neke povrtne kulture.

Kod branja bilja za pripremu ovih sredstava, uvijek biramo one biljke koje su rasle na osunčanom terenu, budući su takve zdravije i vitalnije od biljaka koje rastu u sjeni. Bilje uvijek beremo kasnije u jutro, kada sa njih nestane kapljica rose ili poslijepodne. Za neke će pripravke, bilje trebati prethodno osušiti, dok se neko primjenjuje u svježem stanju. Ako je potrebno sušenje, činite to na prozračnim mjestima, ne na izravnom suncu, a nakon što se bilje osuši, do pripreme sredstva ga spremite u papirnatu vrećicu, na tamno mjesto.

Načini pripreme biljnih preparata

1. Juha
Određenu količinu svježe ili suhe biljke namačite u vodi nekoliko dana uz povremeno miješanje. Tri dana nakon započetog vrenja, juhu procijedite.

2. Uvarak
Potrebnu količinu bilja namačemo u hladnoj vodi 24 sata. Nakon toga kratkotrajno zagrijemo (najčešće 20-30 minuta). Nakon što se ohladi procijedimo.

3. Čaj
Kako se kuhanjem gubi većina tvari koju biljke sadržavaju, a primjenom u hladnoj vodi ne dolaze do izražaja, čaj je ovdje idealno rješenje.
Priprema se tako da određenu biljku usitnimo, prelijemo kipućom vodom, a nakon što se čaj ohladi, procijedimo.

4. Ekstrakt
U hladnoj vodi (po mogućnosti kišnici) namačite biljke 3 dana, pazeći da smjesa ne provrije. Procijedite. Budući je ekstrakt manje koncentrirana otopina od ostalih pripravaka, najčešće se koristi nerazrijeđen.

Ovisno o načinu pripreme i vrsti biljke koja se za pripremu koristi, otopine koristimo razrijeđene ili nerazrijeđene, samostalno ili u kombinaciji sa pripravkom neke druge biljke.

Nekoliko recepata kako pojedino sredstvo pripremiti, te protiv kojih bolesti i štetnika ga koristiti

Juha od koprive
Uberite koprivu prije tvorbe sjemena. 1 kg svježe ili 200 g suhe koprive pripremite kao juhu u 10 l kišnice. Na suncu će nakon 3-4 dana juha provriti. Razrijeđenu u omjeru 1:50 koristite protiv lisnih ušiju i pauka na ukrasnom grmlju i voćkama.

Uvarak od poljske preslice
Od lipnja do kolovoza, naše su livade prepune preslice. 1,5 kg svježe, ili 200 g suhe biljke, pripremite kao uvarak. Razrijedite u omjeru 1:5 – 1:10. Prskanjem ćete spriječiti hrđu, krastavost i druge gljivične bolesti. Protiv nametnika na voću prskajte svaka 3 dana, a jedanput mjesečno razrijeđenim sredstvom (1:10) poprskajte sobno bilje. Zaštitit će ga od raznih nametnika.

Čaj od dragoljuba
Dvije šake svježe biljke prelijte s litrom kipuće vode. Promiješajte. Nakon 15 minuta procijedite i prelijte u posudu koju možete zatvoriti. Ovim sredstvom dezinficirajte rane na voćkama.

Čaj od bosiljka
7 žličica sušenih listova prelijte sa litrom kipuće vode. Nakon što se ohladi čaj procijedite. Nerazrijeđeni koristite protiv lisnih ušiju i crvenog pauka na sobnom bilju. Osim listova, sredstvom poprskajte i tlo uokolo biljke.

Uvarak od paprati
5 kg svježe ili 500 g suhe biljke kuhajte (20-30 min) u 10 litara vode. Nerazrijeđeno poprskajte po tlu i biljkama. Koristit će protiv puževa. Kako je pripravak bogat kalijem, njime zalijevajte krumpir, rajčicu, ili polijevajte kompostnu hrpu.

Čaj od češnjaka
70 grama sjeckanog češnjaka prelijte s litrom kipuće vode. Nakon što se ohladi procijedite. Čaj razrijeđen u omjeru 1:7 koristite protiv nametnika na jagodičastom voću. Nerazrijeđenim čajem zaštitite bilje od gljivičnih bolesti.

Uvarak od rabarbare
½ kg svježih listova kuhajte 30 min u 3 litre vode. Procijedite. Koristite protiv ušiju na mahunarkama.

Uvarak od listova rajčice
Postrane izbojke (zaperke) nakon otkidanja, istucite batićem za meso i ostavite da se 2 tjedna namaču u 2 litre vode. Procijedite. Svakodnevnim prskanjem, zaštitit ćete kupusnjače od brojnih štetnika.

Čaj od krumpira
I nezasoljenu vodu u kojoj se kuhao krumpir možete upotrijebiti kao sredstvo protiv lisnih ušiju, posebice na ružama.