Cvjetača

Kavol, kaul, karfiol sve su nazivi za cvjetaču, biljku iz porodice kupusnjača, latinskog naziva Brasica oleracea var. botrytis.Ova nutritivno izuzetno vrijedna namirnica, bogata je vitaminom C, folnom kiselinom, a u isto vrijeme sadrži vrlo mali postotak ugljikohidrata, te zanemariv postotak masti. U 100 grama ima svega 25 kcal, pa je odličan izbor za one koji su na nekom obliku redukcijske prehrane.

Cvjetača koju najviše konzumiramo je bijele boje cvata, no postoje i one zelenog, ljubičastog, žutog. Bijeli cvat pod utjecajem UV zraka lako posmeđi, pa kako bi zadržao bijelu boju dobro je vrhove listova povezati.

Uzgojni uvjeti

Kod određivanja površine na kojoj će se uzgajati, treba znati kako se na istoj površini ne bi smjele uzgajati biljke iz porodice kupusnjača (kupus, brokula, raštika, kelj, korabica i dr.) godinu za godinom, odnosno između njihove sadnje na istoj gredici treba proći barem tri godine.

Čestom, uzastopnom sadnjom na istoj površini, dolazi do češće pojave bolesti i štetnika, uslijed čega se smanjuju prinosi.

Cvjetača preferira srednje teška tla, bogata organskom tvari – humusom koji će tlo učiniti blago kiselim.

Svako teško, ilovasto tlo je prije sadnje potrebno obogatiti organskom tvari, najbolje zrelim stajskim gnojem i kompostom. Za kvalitetne prinose potrebno je i dodavanje kompleksnog mineralnog gnojiva NPK, formulacije 7-20-30 u količini 10-15 dkg na svaki metar četvorni.

Dodano organsko i mineralno gnojivo potrebno je obradom unijeti u tlo i to najbolje 2-3 tjedna prije sadnje. Sadnju obavljamo na razmak od 40 cm unutar reda, uz isti međuredni razmak.

Visoke temperature štete

Idealna temperatura za uzgoj je oko 16 – 18 stupnjeva C, pa se cvjetača proizvodi u rano proljeće (kontinent) ili kasnu jesen/zimu (mediteransko područje). Na temperaturama ispod +4 stupnja, biljka zaustavlja rast, a pri temperaturama iznad 25 stupnjeva C glavice se brzo razvijaju, no gube kompaktnost i ostaju rastresite, loše kvalitete. U takvim uvjetima i brzo prorastu, cvjetaju i više nisu pogodne za konzumaciju.

Što se održavanja vlažnosti tla tiče, cvjetači je za uspješan uzgoj potrebno osigurati više vlage no što zahtijevaju druge kupusnjače.

U uvjetima smanjene vlažnosti dolazi do slabijeg razvoja glavica, pa je navodnjavanje u vrijeme njihova oblikovanja od presudne važnosti. Kako se uzgaja i u hladnijem dijelu godine, mnogi smatraju kako navodnjavanje nije potrebno, jer se oslanjaju na padaline. Međutim, ako iste izostanu, pogotovo obilnije, navodnjavanje je svakako potrebno.

Trajanje vegetacije ovisno je o sorti. One kratke vegetacije prispjeti će za otprilike 70-80 dana od sadnje, dok će kasnima do berbe trebati i do 200 dana.

Cvjetača se bere u fazi kada je promjer cvjetne glavice veći od 10 cm, a bere se otkidanjem pri bazi tla. U malim vrtovima ju je najbolje brati kod planirane konzumacije, s obzirom da se u hladnjaku može čuvati 10-ak dana. Kod čuvanja u hladnjaku držite ju podalje od vrsta koje ispuštaju etilen (rajčica, kruška, dinja, banana i dr.)

Bolesti i štetnici

Među najčešće štetnike na svim kupusnjačama, tako i na cvjetači, ubrajaju se različite štetne gusjenice, primjerice one kupusnog bijelca, lisne sovice i dr.

Hrane se izgrizanjem lista, pa za jakog napada mogu u potpunosti izgristi svu lisnu masu, čime je onemogućena tvorba glavica.

Štetu prave i odlaganjem izmeta unutar glavice, čime je umanjena njena vrijednost.

Osim gusjenica, velike štete prave i puževi, stjenice, uši i  drugi.

Na malenim površinama, kod uzgoja za osobne potrebe, pomoći će ručno sakupljanje ovih štetnika. Možete ih pokušati suzbiti i biljnim pripravcima, primjerice uvarkom od rajčice.