Grah mahunar ili fažolet – uzgoj omiljene ljetne povrtnice

Grah mahunar je ukusna ljetna povrtnice u kojoj ćemo uživati sve do kraja listopada. Kako je vrtlarenje posljednjih godina u trendu, imate li i samo mali komadić vrta, možete ih i sami uzgojiti.

Villa Giove

Mahune, fažolet ili grah mahunar kako mu je i službeni naziv, jednogodišnja je vrsta iz porodice lepirnjača (Fabaceae), koja potječe iz Amerike gdje je uzgajan još prije 4 tisuće godina, a s otkrićem Amerike prenesen je u Europu. Uzgaja se za potrošnju u svježem stanju – kao mahuna ili u suhom, kao zrno koje nastaje dozrijevanjem mahune.

Plod graha – mahuna može biti raznog oblika, boje i veličine. Kod nas se u Dalmaciji najčešće uzgajaju zelene mahune valjkastog oblika, dok su na kontinentu omiljeni i jednako ukusni oni žuti, isto valjkasti ili plosnati, zeleni plosnati.

Posljednjih godina su dobivene sorte ekstra dugih mahuna, dužine i 30-40 cm. Grah mahunar je sastavljen od gotovo 90% vode, svega oko 2 % masti i 8% ugljikohidrata, što ga svrstava među nutricionistički izuzetno korisne namirnice. Energetska vrijednost mahuna iznosi svega 31 kcal u 100 g svježe namirnice što ju čini idealnom za sve one koji su na nekom dijetnom režimu prehrane.

Uzgojni uvjeti

Općenito govoreći, grahu je za optimalan rast i razvoj potrebna visoka temperatura, koja se ovisno o vegetativnoj fazi kreće između 18 i 22  stupnja kod nicanja, do optimalnih 25 stupnjeva tijekom vegetacije. Podnijet će temperaturu i oko 30 stupnjeva no tada dolazi do poremećaja u oplodnji i zametanju plodova.

Zato ga u našem priobalnom dijelu možemo sijati već od travnja kada se temperature zraka ustale, a još je jedna sjetva moguća i u srpnju za konzumaciju u rujnu i listopadu.

Zbog izrazite osjetljivosti na nematode tla, preporučljivo je na istoj ga površini sijati svake četvrte godine, čime potičemo kvalitetniji rast i veći prihod.

Krajobrazni projekti leaderboard

Grah mahunar obogaćuje tlo dušikom

Zbog sposobnosti vezivanja dušika iz zraka, površina na kojoj se uzgajaju sve grahorice, idealno su stanište za uzgoj rajčice, paprike, ali i brojnih drugih povrtnih kultura. Zbog ove sposobnosti, kod predsjetvene gnojidbe koristimo kompleksna mineralna gnojiva (NPK) s manjim udjelom dušika (N), idealno u formulaciji 7-14-21, dok kasnije prihrane zbog kratke vegetacije najčešće nisu potrebne.

Idealne uvjete za rast imat će na tlima koja su slabo kisele reakcije, rahla i dobro propusna, bogata organskom tvari. Sjetvu na manjim površinama vršimo u iskopane jarčiće dubine 5 cm, uz razmak između sjemenki od 5 cm, a razmak između redova neka bude 40 cm. Možemo ga posijati i u posudi na balkonu, gdje će pokazati i svoju uresnu stranu, s obzirom na lijepe cvjetiće čija boja varira od bijele, crvene, žute, ovisno o sorti.

Njega nasada se sastoji od redovitog zalijevanja i plijevljenja korova, te svakodnevnog ubiranja mahuna u vrijeme dozrijevanja,  s obzirom da vrlo brzo prerastu optimalnu konzumnu veličinu. Postoje niske sorte kojima za rast ne treba potporanj, dok postoje i one visoke koje se privijaju uz potpornje pored kojih je zasijan.

Crna bobova uš

Od bolesti i štetnika često se javljaju hrđa graha koja se prepoznaje po bjelkastim prištićima na naličju lista, koji brzo postaju smeđi. Kod jačih napada propada sva lisna masa, uslijed čega je i prinos znatno smanjen, a kod jakih napada i potpuno izostane. Česta je i pojava raznih virusnih oboljenja zbog kojih listovi postaju naborani, a cvjetovi na takvim biljkama opadaju. Od štetnika su najčešći crna bobova uš i to znatno češće kod nasada koji su prvi posijani, dok kod kasnije sjetve napad najčešće izostane. Čest je štetnik i koprivin crveni pauk. S obzirom da od cvijeta do mahune spremne za berbu prođe svega nekoliko dana, s primjenom zaštitnih sredstava treba biti posebno oprezan. Preporučljivo je koristiti biljne pripravke.

Kako ih sačuvati za kasniju potrošnju?

smrznuta mahunaSvježe ubrane, mahune će se u frižideru održati 3-5 dana. Ako imate veću količinu, za kasniju potrošnju ih se može zamrznuti. Opranim mahunama odrežite vrhove, prelomite ih na pola ili na tri dijela, ovisno o njihovoj veličini i na tri minute ih prokuhajte u kipućoj vodi. Ohladite ih, prosušite i spremite u plastične vrećice. U zamrzivaču će ovako trajati i do 24 mjeseca.

ruralno eu