Grah mahunar ili fažolet – uzgoj omiljene ljetne povrtnice

Grah mahunar je ukusna ljetna povrtnice u kojoj ćemo uživati sve do kraja listopada. Kako je vrtlarenje posljednjih godina u trendu, imate li i samo mali komadić vrta, možete ih i sami uzgojiti.

Mahune, fažolet ili grah mahunar kako mu je i službeni naziv, jednogodišnja je vrsta iz porodice lepirnjača (Fabaceae), koja potječe iz Amerike gdje je uzgajan još prije 4 tisuće godina, a s otkrićem Amerike prenesen je u Europu. Uzgaja se za potrošnju u svježem stanju – kao mahuna ili u suhom, kao zrno koje nastaje dozrijevanjem mahune.

Plod graha – mahuna može biti raznog oblika, boje i veličine. Kod nas se u Dalmaciji najčešće uzgajaju zelene mahune valjkastog oblika, dok su na kontinentu omiljeni i jednako ukusni oni žuti, isto valjkasti ili plosnati, zeleni plosnati.

Posljednjih godina su dobivene sorte ekstra dugih mahuna, dužine i 30-40 cm. Grah mahunar je sastavljen od gotovo 90% vode, svega oko 2 % masti i 8% ugljikohidrata, što ga svrstava među nutricionistički izuzetno korisne namirnice. Energetska vrijednost mahuna iznosi svega 31 kcal u 100 g svježe namirnice što ju čini idealnom za sve one koji su na nekom dijetnom režimu prehrane.

Uzgojni uvjeti

Općenito govoreći, grahu je za optimalan rast i razvoj potrebna visoka temperatura, koja se ovisno o vegetativnoj fazi kreće između 18 i 22  stupnja kod nicanja, do optimalnih 25 stupnjeva tijekom vegetacije. Podnijet će temperaturu i oko 30 stupnjeva no tada dolazi do poremećaja u oplodnji i zametanju plodova.

Zato ga u našem priobalnom dijelu možemo sijati već od travnja kada se temperature zraka ustale, a još je jedna sjetva moguća i u srpnju za konzumaciju u rujnu i listopadu.

Zbog izrazite osjetljivosti na nematode tla, preporučljivo je na istoj ga površini sijati svake četvrte godine, čime potičemo kvalitetniji rast i veći prihod.

Grah mahunar obogaćuje tlo dušikom

Zbog sposobnosti vezivanja dušika iz zraka, površina na kojoj se uzgajaju sve grahorice, idealno su stanište za uzgoj rajčice, paprike, ali i brojnih drugih povrtnih kultura. Zbog ove sposobnosti, kod predsjetvene gnojidbe koristimo kompleksna mineralna gnojiva (NPK) s manjim udjelom dušika (N), idealno u formulaciji 7-14-21, dok kasnije prihrane zbog kratke vegetacije najčešće nisu potrebne.

Idealne uvjete za rast imat će na tlima koja su slabo kisele reakcije, rahla i dobro propusna, bogata organskom tvari. Sjetvu na manjim površinama vršimo u iskopane jarčiće dubine 5 cm, uz razmak između sjemenki od 5 cm, a razmak između redova neka bude 40 cm. Možemo ga posijati i u posudi na balkonu, gdje će pokazati i svoju uresnu stranu, s obzirom na lijepe cvjetiće čija boja varira od bijele, crvene, žute, ovisno o sorti.

Njega nasada se sastoji od redovitog zalijevanja i plijevljenja korova, te svakodnevnog ubiranja mahuna u vrijeme dozrijevanja,  s obzirom da vrlo brzo prerastu optimalnu konzumnu veličinu. Postoje niske sorte kojima za rast ne treba potporanj, dok postoje i one visoke koje se privijaju uz potpornje pored kojih je zasijan.

Crna bobova uš

Od bolesti i štetnika često se javljaju hrđa graha koja se prepoznaje po bjelkastim prištićima na naličju lista, koji brzo postaju smeđi. Kod jačih napada propada sva lisna masa, uslijed čega je i prinos znatno smanjen, a kod jakih napada i potpuno izostane. Česta je i pojava raznih virusnih oboljenja zbog kojih listovi postaju naborani, a cvjetovi na takvim biljkama opadaju. Od štetnika su najčešći crna bobova uš i to znatno češće kod nasada koji su prvi posijani, dok kod kasnije sjetve napad najčešće izostane. Čest je štetnik i koprivin crveni pauk. S obzirom da od cvijeta do mahune spremne za berbu prođe svega nekoliko dana, s primjenom zaštitnih sredstava treba biti posebno oprezan. Preporučljivo je koristiti biljne pripravke.

Kako ih sačuvati za kasniju potrošnju?

smrznuta mahunaSvježe ubrane, mahune će se u frižideru održati 3-5 dana. Ako imate veću količinu, za kasniju potrošnju ih se može zamrznuti. Opranim mahunama odrežite vrhove, prelomite ih na pola ili na tri dijela, ovisno o njihovoj veličini i na tri minute ih prokuhajte u kipućoj vodi. Ohladite ih, prosušite i spremite u plastične vrećice. U zamrzivaču će ovako trajati i do 24 mjeseca.