Kokotić – delphinium

Kokotić pripada porodici žabnjaka (lat. Ranunculaceae), a podrijetlo vuče iz planinskih područja sjeverne hemisfere. Ono zbog čega je kokotić toliko popularan jesu visoki uspravni klasovi gusto ispunjeni pojedinačnim cvjetovima. Postoje i sorte kod kojih su cvjetovi šire raspoređeni.  Cvjetovi se postupno otvaraju idući od osnove stapke prema njenom vrhu. Cvjetovi kokotića su izuzetno visoki, čak i do 240 cm. Stoga kod sadnje na gredicu, kokotić uvijek treba doći u njenu pozadinu kako svojom visinom ne bi zasjenio ostalo bilje na gredici. Glavna cvatnja je između lipnja i srpnja, a ako se cvjetna stapka poreže, iako slabije, još će jednom procvjetati.

Boja cvijeta: bijela, grimizna, tamnoljubičasta, blijedoplava.

Položaj i tlo: kokotić za uspješan rast traži dobro odvodnjeno, hranjivima bogato tlo. Saditi ga valja na osunčanim položajima, zaštićenim od vjetra.

Zalijevanje: u vrijeme cvatnje redovito zalijevanje je nužno. Pri tom izbjegavajte polijevanje po listovima.

Razmnožavanje: neke se sorte uspješno razmnožavaju sjemenom, dok se druge razmnožavaju reznicama ili dijeljenjem grumena u proljeće.

Primjena: za gredice, za rez.

Napomena: nakon cvatnje orežite cvjetnu stapku kako bi biljka još jednom procvjetala. U jesen biljku orežite pri tlu. Zbog svoje visine, kokotiću je potrebno osigurati oslonac.