Forzicija – zlatna kiša

Svake se godine u ožujku i travnju vrtovi u kojima je posađena forzicija zažute od njenih brojnih cvjetova. Spada u porodicu Oleaceae. Cvjetovi se javljaju prije listanja, u vrijeme dok je u vrtu malo cvatućih vrsta.

Forzicija je zahvalna biljka zbog svoje prilagodljivosti gotovo svakom tipu tla, te izuzetne otpornosti na hladnoću. Primjenjuje se za soliternu sadnju, sadnju u skupine, a često i kod podizanja slobodnorastućih živih ograda.

Najbolje dolazi do izražaja na travnatoj podlozi. Ipak treba je saditi na dobro odabranim mjestima, budući nakon prestanka cvatnje postaje prilično neugledan grm.

Najpoznatija je F. Intermedia (2,5-3,5 m), a česte su i F. Robusta (3,5 m), F. Tremonia.

Ovisno o  vrsti cvjetaju od ožujka do svibnja.

Boja cvijeta: žuta u svim nijansama.

Položaj i tlo: uspijeva na svakom dobrom vrtnom tlu, najbolje na punom suncu, ali i u polusjeni. Traži položaje zaštićene od vjetra.

Zalijevanje: redovito zalijevanje je nužno. Za dužih sušnih razdoblja ljeti, uslijed nedostatka vode odbacuje lišće.

Razmnožavanje: zrelim reznicama u jesen.

Primjena: za živice, gredicu, za sadnju u posude.

Napomena: svake godine odmah nakon cvatnje nužno je starije grane prikratiti za oko jednu trećinu. U veljači obavite drastičnu rezidbu grmova koji su se previše razbujali. Odstranjujte samo najdeblje grane. One jednogodišnje i dvogodišnje koje će nositi cvjetne pupove ne orezujte zimi.