Rujan u vrtu

RADOVI NA OTVORENOM

POVRTNJAK

KONTINENTALNO PODRUČJE

sije se: matovilac, rotkvica, špinat

sadi se: češnjak, luk srebrenac, luk mladi, salata zimska

MEDITERANSKO PODRUČJE:

sije se: mrkva, peršin, radić, salata zimska, špinat

sadi se: artičoka, endivija, luk, poriluk, radić, raštika, brokula, cvjetača, kelj, salata jesenska

RADOVI U POVRTNJAKU:

UKRASNI VRT

  • U rujnu možete započeti sa sadnjom ukrasnog drveća i grmlja.
  • Pravo je vrijeme da odredite mjesto gdje vam je potrebna živa ograda, te ju uz kvalitetnu obradu tla i zasadite.
  • Vodite računa o potrebnom razmaku sadnje drveća i grmlja.
  • Možete započeti i sa sadnjom nekih lukovičastih vrsta. Narcise i zumbule posadite sada, a sa sadnjom tulipana i šafrana pričekajte još neko vrijeme. Više pročitajte ovdje
  • U mnogim je područjima kasnoljetna cvatnja u punom jeku. Nastavite s redovitim zalijevanjem, a ne zaboravite ni na otkidanje suhih cvjetova. Kako se cvatnja primiče svom kraju, prihranjivanje tekućim hranjivima većini vrsta više nije potrebno.
  • Oni kojima ni skora zima nije prepreka kako bi imali lijepo uređen vrt ili terasu, sada mogu planirati skoru sadnju dvogodišnjih biljnih vrsta, primjerice maćuhice, tratinčice, sitnocvjetne krizanteme i sl.

 

U rujnu je u vrtu mnogo biljnih ostataka koji se mogu kompostirati. Započnite sa slaganjem kompostne hrpe. Imajte na umu kako na njeno dno dolaze krupnije grančice koje omogućuju strujanje zraka i otjecanje suvišne vode, a na njih se slaže ostali biljni materijal. Kompostirajte i svo otpalo lišće kojeg će s dolaskom jeseni biti sve više.

Neke od reznica koje ste u kolovozu stavili na ukorjenjivanje do sada su već razvile korijen, pa je vrijeme da ih presadite u pojedinačne lončiće u kojima će s njegovati do sadnje na stalno mjesto.

U područjima s oštrijom klimom, u rujnu polako prestaje odvijanje aktivnosti na otvorenom. Vrijeme je to u kojem treba započeti s čišćenjem alata i drugih pomagala pred njihovo spremanje. Operite prazne lonce prije spremanja, kako bi se s njih uklonili štetnici i uzročnici bolesti. Za to koristite vruću vodu u koju ste dodali nekoliko kapi deterdženta za suđe. Lonce namačite neko vrijeme, a potom ih izribajte četkom.

S dolaskom jeseni priroda poprima neke potpuno drugačije tonove. Mnoge su biljne vrste interesantne upravo u jesen. Sada je vrijeme kada možete ubrati mnoge vrste koje se jednostavno suše, a vaš će dom učiniti lijepim tijekom zime.

 

Ako u svom vrtu još uvijek nemate kućicu za ptice, vrijeme je da ju konačno napravite. Uz malo volje i truda napraviti ćete je za samo par sati. Smjestite je na pogodan položaj u vrtu i ne zaboravite tijekom zime u nju redovito stavljati sjemenke. Ptice će vam bit zahvalne

TRAVNJACI

košnja travnjakaJoš uvijek nastavite sa redovitom košnjom travnjaka.

Razina košnje ponovno je za oko 1/3 niža no što je bila ljeti.

Sav otkos kao i otpalo lišće pokupite i stavite na kompostnu hrpu.

Povoljno je i vrijeme za sjetvu travnjaka, budući će mlade travke do zime dobro ojačati.

Za sušnih razdoblja i nadalje redovito navodnjavajte travnjak.

Već oformljene travnate površine sada je dobro prihraniti gnojivima koja sadrže dosta željeza i kalija, te nešto dušika. Na taj će način travke postati otpornije na hladnoću predstojeće zime.

 

SOBNO BILJE

Priprema za prezimljavanje

  • Lončanice koje su do sada bile smještene na otvorenom treba pomalo premještati u zaštićene prostore. Pri tom postupak prenošenja provodite postupno, kako biljke ne bi doživjele šok zbog naglog prijenosa u zatvoreno. Lončanice koje su se tijekom ljeta previše razbujale možete minimalno i orezati. Glavnu rezidbu ipak ostavite za proljeće.
  • Kako bi se dobro održale i u zimskom razdoblju, neke je vrste sobnog bilja potrebno postupno prilagođavati na «surove» zimske uvjete. Tako ćete mu, ako želite da vaš božićni kaktus i ove godine procvjeta, sredinom rujna postupno obustaviti zalijevanje, da bi do kraja mjeseca skroz prestali zalijevati ovu omiljenu zimsku cvjetnicu.
  • Ako ste od prošle godine uspjeli sačuvati božićnu zvijezdu, do sada su njene lijepe crvene brakteje sigurno otpale i razvile se nove, zelene, gotovo identične listovima. Božićna zvijezda biljka je kratkog dana, pa je osnovni uvjet za stvaranje cvjetova, u stvari – brakteja, osiguranje barem 12 sati tame, 10 tjedana prije cvatnje, dakle od kraja rujna. Komercijalni proizvođači u svojim objektima imaju mogućnost regulacije količine osvjetljenja tijekom dana, a ono što svatko u svom domu može učiniti kako bi biljka cvjetala jest prekrivanje biljke kartonskom kutijom ili kakvim drugim neprozirnim materijalom. Iako je najlakše svake godine kupiti novu biljku, istinski vrtlari amateri rado će pokušati sačuvati biljku za sljedeću godinu.

 

Čišćenje biljaka

Kako je u rujnu u mnogim našim krajevima moguće za očekivati jutarnje temperature neprimjerene držanju sobnog bilja na otvorenom, to ga prije takvih temperatura treba unijeti u kuću. Kako bi u kući zasjalo u svoj svojoj ljepoti, pred unošenje očistite tegle od zemlje koja se na otvorenom sigurno nataložila, a listove očistite od prašine i pošpricajte sjajilom za listove. Nikako nemojte upotrebljavati pivo, mlijeko i slična sredstva.