Božićni kaktus

Božićni kaktus

Zahvaljujući cvatnji u vrijeme blagdana, ova biljka s pravom nosi naziv “Božićni kaktus”, za razliku od vrlo sličnog, “Uskršnjeg kaktusa” latinskog naziva Hatiora gaertneri, koji cvjeta krajem zime i u proljeće.

Božićni kaktus (Schlumbergia truncata,  Epiphyllum truncatum) je vrsta koja potječe iz tropskih prašuma gdje živi kao epifit, tj. biljka koja svoje korijenje ne pruža u tlu, već živi na granama drveća.

Svojim se korijenjem hvata za koru drveća ili raste na mjestima račvanja grana. Nutrijente potrebne za svoj rast dobiva iz humusa koji nastaje raspadanjem organskih tvari. Duž stabljike koja je sastavljena od plosnatih članaka dužine 3-5 centimetara stvara zračno korijenje kojim crpi vlagu iz zraka.

Kako u prirodnom okruženju raste u sjeni stabala, tako mu i u uvjetima kućnog uzgoja treba osigurati umjerenu do blagu zasjenjenost, naročito ljeti kada od prejakog sunca članci postaju bijeli ili crvenkasti. Ljeti ga možete iznijeti i na otvoreno.

Cvjetovi u raznim bojama

Cvjetovi božićnog kaktusa dolaze u raznim bojama, od bijele, crvene, ružičaste, narančaste i zlatnožute.

Da bi zimi obilno cvjetao, između rujna i studenog treba proći kroz razdoblje mirovanja. Tada gotovo u potpunosti obustavimo zalijevanje i prihranjivanje, a cvatnji će potpomoći i nešto niža temperatura prostorije. Idealna je ona od oko 15 stupnjeva C.

Kao i božićna zvijezda i božićni kaktus je biljka kratkog dana, pa će cvjetne pupove formirati za razdoblja u kojem je više od 12 sati dnevno izložen tami. Zato umjetno osvjetljenje može poremetiti taj ciklus, pa je ova biljka idealna za ukrašavanje prostorija u kojima se malo boravi, tj. gdje se malo koristi umjetna rasvjeta. Idealna je vrsta za uljepšavanje kancelarijskih prostora.

Nakon što primijetite pojavu cvjetnih pupova na vršcima članaka, koji će svakim danom bivat sve veći, započnite sa zalijevanjem i prihranjivanjem.

Idealno bi biljku bilo zalijevati kišnicom ili barem odstajalom vodom. Kod izbora gnojiva, birajte ono s većim udjelom kalija kako bi potaknuli cvatnju. Kod presađivanja biljke koristite supstrat kisele reakcije. Idealna je mješavina treseta, ilovače i pijeska.

Jednostavno razmnožavanje

Božićni kaktusRazmnožiti božićni kaktus jednostavno je. U proljeće otkinite nekoliko članaka stabljike i ostavite ih da se nekoliko dana prosuše na zraku. Nakon toga ih posadite u propustan supstrat i držite na temperaturi od 15 – 20 stupnjeva C. Uz redovito orošavanje odstajalom vodom, za nekoliko će tjedana reznice razviti korijenje, nakon čega biljke njegujemo na opisan način.

U prvoj godini biljka vjerojatno neće procvjetati, ali već sljedeće godine nakon što se dobro razvije možete očekivati prve cvjetove.

Zašto mom kaktusu otpadaju cvjetni pupovi?

Božićni kaktusČest je slučaj da s kupljene biljke koja je bila prepuna pupova, nakon donošenja u stan svi otpadnu ili se jednostavno osuše. S obzirom da je božićni kaktus vrsta koja ne voli “uznemiravanje” u vrijeme cvatnje, svako premještanje će vrlo često rezultirati ovom pojavom.

Čak i ako biljku u vrijeme cvatnje premještate sa stalnog položaja u svom domu na neki gdje će biljka biti uočljivija, ali na kojem uzgojni uvjeti nisu idealni.

No ne odbacujte biljku, jer bi već sljedeće godine, nakon dobre aklimatizacije u vašem domu, trebala obilno procvjetati.